Една от най-обичаните български актриси Татяна Лолова почина в понеделник – 22 март, на 87-годишна възраст.

Никога българският „Фейсбук“ не е бил толкова усмихнат и тъжен, написаха потребители.

Любовта към актрисата продължава и след нейната смърт, защото тя оставя роли и записи, които ще напомнят за многоликия ѝ талант.

Месец преди да постъпи в болница, Татяна Лолова завърши последната си песен „Любовта“, дует с Орлин Горанов. Песента е част от проекта „Пеещи артисти“. В края на 2020 г. засне и последната си роля в сериала „Порталът“ на режисьора Илиян Джевелеков. Премиерата е през месец май.

„Нейната слънчева и вулканична енергия винаги ми е правила впечатление“, казва Илиян Джевелеков. Той създава специално за нея ролята на хазяйката.

Актрисата Койна Русева я определя като „едно усмихнато торнадо“. Двете си партнират във филма „Лили рибката“ на режисьора Ясен Григоров.

„Дива! Някаква суперзвезда, която принадлежи на всички“, е категоричен последният ѝ филмов партньор Велислав Павлов.

„Винаги съм гледал от дистанция към госпожа Лолова, но съм имал чувството, че сме много близки без да се познаваме“, споделя певецът Орлин Горанов.

Режисьорът Илиян Джевелеков съжалява , че през годините Татяна Лолова се е снимала в малко главни роли в киното. Според него тя притежава ярък драматичен талант, който не е използван достатъчно. Затова в „Порталът“ ѝ поверява сложна драматична роля. 

В последните месеци от живота си Татяна Лолова гледа много телевизия, разказва продуцентът Игор Марковски. „Тя се радва на хората. Това, ако не е обич , не знам какво е. Любов, любов, любов!  Това е Татяна Лолова!“. Марковски ѝ се обажда един ден с предложение да запише песента „Кутийка за спомени“ по текст на Мария Касимова-Моасе и музика на Момчил Колев. Лолова има само един въпрос: ще се снима ли клип. След уверението, че тя ще участва в този клип, актрисата се обръща към продуцента: „Аз не изглеждам много добре!“

„Това беше единственото нещо, което тя каза за себе си. През останалото време се интересуваше от всички останали, от екипа“, разказва Марковски.

„Аз като се покланям, лекар ми е казал,  че някой ден ще остана така, както се покланям, защото аз се навеждам с прави колене и докосвам с пръсти земята, за да се види колко съм гъвкава“, разкрива Татяна Лолова.

„Тя винаги беше усмихната. Работата е другият неин живот. И тя го правеше с голяма любов. Любов е думата, която обяснява нейното присъствие въобще. Тя обичаше работата си. Обичаше колегите си. Аз виждах как тя ме обича, докато работим заедно. Това е жестоко. Уча се от нея!“, разказва Койна Русева.

Последната песен

„Много се радвам, че точно мен избраха за дует с Орлин“, признава Лолова.  Горанов не може да забрави шегите ѝ по време на репетициите. 

„Много се радвам, че участвам в този проект. Зарадвайте се и вие. Като ви питат защо сте толкова радостни , отговорете: слушахме една артистка, която пропя в един проект!“, споделя Лолова.

Игор Марковски разказва, че първият запис на песента не се е получила. Лолова била уморена и имала хрип в гласа. Върнали се в студиото през февруари. Орлин Горанов бил като неин учител.

Държал я за ръка и като диригент я направлявал как да я изпълни. В клипа към песента „Любовта“ по музика на Доно Цветков и текст на Станислав Пенев актрисата трябвало да играе достолепна аристократична дама, а Орлин Горанов нейния иконом. Всичко било готово. Марковски намира лъскава скъпа кола, в която икономът вози госпожата, красива къща, в която се развива част от действието.  Снимките са планирани за 7 март, но Татяна Лолова постъпва в болница на 6 март с диагноза COVID-19.

„Минаха няколко дни. Започнахме да се чуваме. И Лолова каза: Минах! Не е толкова страшно. Значи излизам и снимаме. Казвам й: Татяна, няколко дни да си починете, да се възстановите. А тя: Какво ще се възстановявам! За кога?“, спомня си Марковски.

Последната роля

Още при запознаването си с режисьора Илиян Джевелеков на фестивала „Златна роза“ във Варна преди 5 години, Лолова му казва: „Отсега нататък, независимо какво правиш – дали е игрален филм, дали е сериал, аз ако не участвам зачерквам вашия номер. Разбира се, тя го прави това с много самоирония“, казва Джевелеков. Според него последната й роля е различна от това, в което сме я гледали до момента в киното. „Ще остане един документ за една голяма актриса в последните си дни какво ниво е била. Мен това всъщност ме боли много, защото тя можеше да даде още много на киното и театъра“.

Партньорът й в „Порталът“ актьорът Велислав Павлов добавя: „Тя общува с много голям интензитет и дава. И то човек като дава толкова много трябва и да получи някак си.“

„Това е мъката на нашето изкуство. Радваш му се и със спускането на завесата, ако има завеса, ако не със затварянето на осветлението, публиката си отива и нещото е умряло. Няма го! То е било в мига“, категорична е Татяна Лолова.

„Не може да се говори за партньорство с нея. С Татяна Лолова си семейство. Никакъв шанс …“, споделя Игор Марковски.

Вижте повече във видеото!