"Всички деца са еднакви. И никое не заслужава да го презират. Човекът може да е произлязъл от маймуните, но човечеството е произлязло от... детето с неустановен баща. А някои бързат да презират" - казва Татяна Лолова в ролята на акушерката Бела във филма "Щурец в ухото".

И така събира цялата житейска мъдрост за семейството, любовта и отхвърлянето само с няколко реплики. 

Най-силно ни натъжава смъртта на тези, които най-много са ни разсмивали. Голямата българска актриса издъхна на 87 години. Отнесе смеха със себе си, но ни остави много филмови и театрални роли, на които можем да се наслаждаваме. 

Сред незабравимите й роли са тези във филмите "Топло", "Опасен чар", "Сиромашко лято", "Щурец в ухото", "Бон шанс, инспекторе!", "Последният ерген". 

  • "Прости ми, че те подозирах. Аз съм една слаба жена. Цял живот съм работила. Видяла съм толкова малко щастие" - кокетничи тя в ролята на управителката във филма "Топло". 

  • "- Аз съм вече пияна.
    - Не, дарлинг, ти си трезва като малко пухкаво пингвинче." 

  • "Господин Тюхчев, моят шедьовър кейкът "Донна Клара". Подобно нещо може да се опита само тук, в моя дом. Вашата възхита ме сломи. Ще ви запиша моя секрет. Начинът на приготовление е доста елементарен - брашно, яйца и се забърква. Тайната това са подправките. Карамфил и канела... " (Бон шанс, инспекторе)

  • "Лъжеш ме нещо. Телепортира... Няма такава дума." (13-ата годеница на принца)

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Има редица награди и отличия - Заслужил артист (1972), Орден "Кирил и Методий" (1963), „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ (1992), Орден "Стара планина" и др.  

Още нейни незабравими реплики вижте на Ladyzone.bg.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!