Годината е 2018 г., а социалните мрежи са в апогея си. Те свързват и разделят, предизвикват радост и тревога, усмивки и сълзи. Създават приятелства и връзки, понякога развалят семейства, друг път са източник на безгранично щастие и усещане за любов … В някои случаи обаче всичко е илюзия, а човекът отсреща е имагинерно отражение на нашите мечти и копнежи. Или просто спасение в самотните нощи…

Лицето и името на тази 62-годишна жена ще запазим в тайна, по нейно желание. Тя все още се страхува дали, споделяйки истината, няма да има негативни последствия за нея. Нейната любовната история започва преди 4 години с покана за приятелство във „Фейсбук“.

„Започнахме да си пишем „здравей, здрасти, как си, що си“. И така с течение на времето взе да ми пише, че много ме е харесал, започна да играе като Ален Делон, любовни истории.

Мъжът от другата страна на екрана се представя за Джеймс Бенет – американски генерал от армията в Алепо, Сирия. Той бързо скъсява дистанцията, колелото се завърта, а любовната примка се затяга. И ме помоли за услуга, за помощ, че жена му е починала, нямал никакви роднини, няма братя и сестри, няма къде да си изпрати парите в Америка. Защото в Сирия от правителството искали да му удържат от заплатата, от техните бонуси по 80%, а за тях оставали само 20%. Те явно получават милиони там. И аз се съгласих да му помогна от човешка гледна точка“, разказва жената.

Тя не поставя думите му под съмнение. Доверява му се и изпълнява всяко негово искане.

„Помоли ме да му дам личната си карта и домашния си адрес, заснех всичко и му ги изпратих. А той ми изпрати един документ с банковата ми сметка, че са изпратени 400 000 долара. Така пише в документа“, продължава разказа 62-годишната дама.

Документът, разбира се, е фалшив. А след първите обещания и любовни признания, мъжът започва да иска пари: „След 3 дни, ми идва един документ, че трябва да платя 2600 евро, защото като товарели самолетите в Индонезия трябвало да се плаща. И аз взех от сестра ми назаем, изпратих ги“.

След няколко дни на домашния ѝ адрес пристига ново писмо с информация, че очакваният колет пътува към нея с 1 млн. долара, но е задържан на летището и трябва да се плати нова такса в размер на 8600 евро.

„Нямах и се принудих да си заложа апартамента чрез бързи кредити за 2 седмици. Изпратих парите, пак по банков път в Индонезия. Пращат ми документ, че парите са получени“ споделя жената.

Исканията обаче не спират, сумите стават все по-големи, а колетът с парите така и не пристига.

Когато жената остава без дом и пари, осъзнава, че е била излъгана и измамена. А загубите си изчислява на над 120 000 лева.

Подобни сюжети, оказва се, са честа практика.

Гледайте целия филм във видеото!