В съботната вечер на 7 март bTV Репортерите ще открехне завесите около тайните на съвременните кинотехнологии и ще разкаже на зрителите за пътя на едно българско студио за визуални ефекти до Холивуд и големите студиа, през погледа на основателя му Виктор Тричков.

Снимка: bTV

Екипът зад филма „Реалността и отвъд“ в лицето на репортера Радиана Божикова, операторите Александр Осиченко и Константин Димитров, и монтажиста Ивелин Илиев, обещава интригуващ разказ за изкуствения интелект в киното днес - как компютър пише сценариите за филми, как вместо актьори вече се говори за фотореалистични образи и как камери снимат без човешка намеса. Зрителите ще станат свидетели и на процеса по създаване на 3D модел на човешка глава и фотореалистичен образ чрез “Motion capture” технология.

bTV Репортерите ще проследи и историята на успеха на едно българско студио за визуални ефекти до Холивуд и големите световни студиа – от самото начало и първия филм до по-големите заглавия за Universal, Warner Bros. и Netflix.

Снимка: bTV

Радиана Божикова ще срещне зрителите с талантливи български артисти, които доказват, че страната ни има потенциала да се превърне в център за визуални ефекти и анимация. Кой е българинът, работил пряко с Ридли Скот и други топ режисьори? И коя е сънародничката ни, която завършва във Великобритания, но иска да се реализира тук и смята, че опитът в България ще ѝ бъде е по-ценен от този, който би имала в Лондон. В bTV Репортерите ще говорят и други артисти, с проекти за световни кино гиганти, филми с „Оскари“ и комикси с награди – а кои са те зрителите ще научат тази събота, веднага след централната емисия на bTV Новините.