Десетки зрители на bTV разказват, че са жертви на измама с евтини екскурзии. Схемата е една и съща. Историите им силно си приличат. Техен познат е пътувал успешно веднъж с Ана Mаркова и това, оказва се, е достатъчно, за да се доверят на новата й оферта. А предложенията звучат примамливо - като 6 нощувки в Дубай за 600 лева и 1000 лева до Бали.

Снимка: bTV

Пред всички тях Ана отказва да разкрие за коя фирма работи. За дейността й свидетелстват единствено осъществените досега екскурзии: 

„На моята молба за лична среща казваше така: не мога сега, извън страната съм, след 2 седмици измисля друга причина”, споделя Мариана Петкова.

Снимка: bTV

В някои случаи парите се превеждат директно на жената, а в други - на трето, непознато лице. Документи за хотел, ваучери, самолетни билети - никой не получава доказателство за планираната екскурзия.

“Всеки разумен човек знае, че няма как да се преведат на базата на хвърчащ документ, който всъщност е вносна бележка, съответно ние нямаме никакъв подписан договор, нямаме програма за тази екскурзия, просто разчитам на това, че предишната се е осъществила и няма да има проблеми втори път”, казва Ралица Илиева.

Снимка: bTV

И след като парите са преведени, започва отлагането на пътуването. След седмица, две, месец, половин година. Мотивите са най-различни: метеорологични условия, заболяване, проблеми в работата.

Снимка: bTV

”Когато тя ми даде лицето, на което да платя, аз виждам, че е физическо лице, казвам: Извинявай, ама това е човек, не фирма. На кого ги превеждам. Тя каза: Спокойно, това е мой колега”, сподели Мариана.

Снимка: bTV

Масово хората започнат да се отказват. Търсят си парите обратно, но оправданията отново влизат в сила. 

Дори получават снимки от лечебни заведения.

Снимка: bTV

Районна прокуратура - Пловдив наблюдава следствено дело, образувано за измама. По делото са разпитани множество свидетели, изискани са документи от различни институции, включително и от туристически агенции.

Снимка: bTV

Към момента по делото няма привлечено лице в качеството на обвиняем. Продължават активните процесуално-следствени действия, като предстои разпит на допълнително установени свидетели, постъпване на изисканите документи и други.

Ана Маркова се съгласява да ни даде интервю. Крие лицето си. Споделя, че тя самата е жертва на измама. Всички екскурзии до определен момент осъществявала с определен човек, чието име не казва. В даден момент, точно преди екскурзия до Бали, той изчезва с всички преведени пари. Твърди, че сега тя самата работи в друга сфера, за да върне парите на хората.

Снимка: bTV

Мариана се свързва с още потърпевши и разбира, че всъщност е превела парите на вече измамени. Така някои от „ужилените” преди месеци получават част от парите си от следващите клиенти на Ана. Днес Мариана осъзнава своята грешка, вече не се срамува да говори за случилото се:

„Тези пари ни бяха подарени от баща ми, който не успя да заведе майка ми на екскурзия. Няма да оставя тази измамница да лъже и други хора. Ще бъда лично в конвоя й до Сливен, обещавам ти, Ана, ще се боря докрай!”, обясни тя.