Пустиня – вместо язовир. Екип на bTV Репортерите стигна до напуканото дъно на язовир „Студена“, за да разбере защо се стигна до водната криза в Перник. Тази събота репортерът Глория Николова ще търси отговорите на този и още въпроси - от 19:30 ч., след централната емисия на bTV Новините.

Перник е във водна криза за първи път след 1993 година. Единственият питеен източник за града – язовир „Студена“, е на критичния си минимум. От обем 25 милиона кубика в него са останали по-малко от пет.

100 хиляди души са във воден режим и имат вода само 10 часа в денонощието. Прокуратурата вече търси – има ли виновни. А перничани излязоха на протест с искане да разберат чия е отговорността и ще бъде ли поета.

Снимка: bTV

Героите от водната криза през 1993 година разказват за режима преди, който много напомня на този днес. Те определят случващото се като системна грешка от невзети мерки 26 години по-късно.

Режимът от 93-а продължава две години. И тогава, както и сега – молитвите са за дъжд. И тогава е имало обещания - за ремонти и нови водопроводни мрежи. А виновна е останала сушата.

Снимка: bTV

Повтаря ли се историята отново – отговорът в bTV Репортерите на 23 ноември, от 19:30 ч.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!