Напрежение заради кризата с водата в Перник. Ескалира недоволството на жителите на града, които след протестен митинг днес, се опитаха да нахлуят в местното ВиК-дружество. 

На третия ден от водния режим жителите на миноьрския град се оплакаха, че водата от чешмите не е годна за пиене. Освобождават и директора на дружеството.

Снимка: bTV

Като опасна за здравето. Така Соня описва водата, която налива от чешмата.

„Ние сме на 7 етаж, не знам надолу какво е, уредите се развалят”, сподели с нас тя.

Същият проблем имат много жители на Перник, излезли днес на протест. След опит да влязат във ВиК-дружеството само няколко протестиращи бяха допуснати за разговор с директора.

Зам.-министър Нанков пристигна на среща в града. Обяви, че вижда пропуски в борбата с безводитето и водния режим. Затова с поста си се разделя шефът на ВиК - Перник.

Снимка: bTV

„Заради Липса на информация и спекулации и нарушена комуникация с местната власт и водозагубите”, така обясни мотивите за освобождаването Нанков.

Стана ясно още, че няма резервен източник за водоснабдяване. На този етап са изследвани водите на язовир "Долна Диканя". Пробите обаче показват, че той е негоден, тъй като водата е заразена със салмонела.

„Малки са обемите, които можем да провлечен от Владайска река - 15л/сек , изчакваме в понеделник пробите от „Долна Диканя” - ако е годна, ще стане 2,5млн кубически метра”, обясни още Нанков.

Директорът на ВиК - Перник Иван Витанов не отговори на обажданията ни. А за мръсната вода местната власт отрече да е опасна.

Соня е готова отново да протестира, ако ситуацията не се промени.