Държавата ще помага на Перник и Радомир с евросредства. С проект за 100 милиона лева ще бъде реахибилитирана ВиК мрежата в района.

315 хиляди българи живеят на воден режим. Нарушено е водоснабдяването в 17 области.

Снимка: btvnovinite.bg

Градовете, в които кранчето на водата спира освен Перник са и Плевен, Добрич, Омуртаг, Котел, Ловеч и Тетевен.

В Ловешка областта няма нито един язовир с питейна вода, което още повече усложнява ситуацията.  

Последните два дни са щастливо изключение за Тетевен - чешмите тук пресъхват от обед до вечер вече месец. А за семейството на Латинка в най-високата част на курортното градче, режимът се удължава още. 

Носим, наливаме в бидона, караме с колите, казва Латинка. 

На втория етаж отглеждат и бебе на 20 дни, но се налага да наливат с туби вода в пералнята, за да може да изперат дрехите на детето.

Градчето е било на воден режим и маналата година по същото време. 

„Валежите са много малко на нашата територия, от август месец не е валял дъжд, ние сме на речно водохващане”, обяснява инж. Валентина Боева, началник ВИК-район Тетевен.

Снимка: btvnovinite.bg

В целия район няма нито един алтернативен на реките водоизточник. Проблем са и честите аварии. Подмяна на мрежата тече, но бавно, заради липса на средства.  От регионалното министерство успокояват, че се изграждат 4 нови язовира, единият от тяхтрябва да реши и проблема на Тетевен.

„Макар че тази година не е най-засушливата, както много климатолози се изразиха, все пак има 5-6 месеца засушаване. Без нови язовири и рехабилитацията на старите, България е изправена в дългосрочен план пред сериозна криза, свързана с нормалното осигуряване на питейно битово водоснабдяване за голяма част от населението”, заяви министърът на регионалното развитие Никола Нанков от парламентарната трибуна. Той посочи, че за първи път от 30 години се строят нови язовири.  

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обаче отбеляза, че вината се прехвърля на ВиК, на кметове, разбира се на времето – на дъждовете и снега, но няма поето отговорност за политиката на правителството на национално равнище във водния сектор.