В Канада, между Торонто и Отава е разположена общината Северен Фронтенак. Бъкшот е малко градче в нея.

През 1877 година местните жители решават да сменят името му и започват да го наричат Плевна. Джери Лихти е кметът на общината днес. Разказва, че до смяната на името преди 146 години се стигнало, защото хората в града не харесали предишното – Бъкшот.

Снимка: Редакторски екип

„Това, което знам, е, че в миналото е имало проблеми със старото име на града – Бъкшот. Канадската поща е поискала то да бъде променено. При промяна трябвало да се намери компромисен вариант и някой е предложил Плевна - заради отзвука от събитията в Плевен по онова време. На всички им е харесало и така градът е наречен по този начин“, обясни Джери Лихти, кмет на община Северен Фронтенак.

Снимка: Редакторски екип

Днес в града живеят около 2 хиляди и 500 души. Повечето от тях се занимават със строителство и дърводобив. Тук е и семейната къща на Бетани Армстронг, правнучката на мъжа, който дал предложението канадското градче Бъкшот да носи името на българския град Плевен. 

„Семейството ми живее в региона от 60-те години на XIX век. Прапрадядо ми Сам Бартънс се е настанил тук, когато са раздавали безплатно земя. Условието е било да построиш къща, да развиваш ферма и поддържаш съседните улици проходими. През 1903 г. се установява в този имот. Тогава селото се казвало Бъкшот. Той е бил човекът, които е предложил новото име, защото от пощата не харесвали тогавашното и помолили общността да предложи ново, но така и не успели да се разберат как да го прекръстят. Поставили им ултиматум – ако вие не си измислите име, ние ще ви го измислим“, обясни жителката на Плевна.

Снимка: Редакторски екип

Сам Бартънс, прадядото на Бетани Армстронг, предлага Бъкшот да се прекръсти на Плевна заради сраженията, които се водят през 1877 година в България по време на Руско-турската освободителна война.

„Боевете при Плевен са най-дългите сражения по време на войната. Пет месеца са битките, като те са разделени на два етапа. Първо имаме три неуспешни щурма, три опита да се овладее градът с директна атака, а след неуспеха при щурмовете към Плевен при града пристига Едуард Тотлебен. Въпреки че неговата задача е да организира четвърти щурм, той променя идеята за боеве, преминава се към блокада. Така вторият етап на боевете за Плевен е всъщност организираната блокада, при която са прекъснати всички снабдителни линии за храна, медикаменти, съобщения- това изолира Осман паша в Плевен. Войските му започват да измират от глад, от болести и инфекции, което го принуждава и да направи опит да напусне Плевен - така е и победен“, посочи Богомил Стоев, музеен специалист в Панорама „Плевенска епопея 1877 година“.

Снимка: Редакторски екип

Разказът за историческия обрат в освободителната война прекосява Атлантическия океан с дописките на кореспондентите на чуждестранните медии у нас.

„На 10 декември 1877 г. или денят, в който Плевен е освободен, Осман паша решава да ползва метрологичните условия - много мрачен, много тъмен и мъглив ден. Смята, че може да напусне Плевен незабелязано. Стигайки до река Вит, планът се променя. Водата е придошла и няма как да се премине директно, както първоначално смята Осман паша. Забавя се, тъй като трябва да раздели войската си и да премине през един мост, който е много малък и много тесен. Забелязан от патрули, пристигат руски и румънски войски. Започва сражение, при което Осман паша е ранен и капитулира“, допълни историкът.

Войната за свободата на България е ключова за цяла Европа. Тя променя геополитиката на Балкански полуостров, а светът следи хода на сраженията.

„И така прапрадядо ми казал – „Толкова прилича на битките от другата страна на океана, в Източна Европа, в Плевен, защо не го кръстим Плевна?“. Така го предложили в пощата, било прието и през 1877 г. Плевна приема това име“, обясни Бетани Армстронг, жител на Плевна.

Снимка: Редакторски екип

Канадското градче Шипка се намира на 530 километра от столицата Отава. Сесилия Мюлер е родена там.

„Преди да се нарича Шипка, градчето се е казвало Слабтаун - град на трупи. Причината да се казва така е, че е било много залесен район - едно от последните градчета в окръга около град Стивън, в южен Хюрън, където се обработвал дървен материал и тъй като е имало много дърва, струпани покрай дъскорезниците, решили, че е подходящо име. Тогава е имало и други градове със сходно име, даже на около час оттук има град до Дъблин, който още се казва Слабтаун“, посочи Мюлер.

Снимка: Редакторски екип

Местните взимат решението за смяната на името на града през 1878 година – година след боевете при Шипка в България.

„Това показва, че големите събития провокират хората независимо къде се намират на земята и независимо къде са се случили тези събития. Реакцията на тази местна канадска общност е била да кръсти селището, в което живее, на един старопланински връх, на който, доколкото те са получавали информация ,се е случило нещо наистина необичайно“, коментира д-р Чавдар Ангелов, директор на национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа“.

Снимка: Редакторски екип

Градчето Варна се появява в Канада през 1855 година. Предложението е на британеца Джозая Браун Сикорд. Той е бил началник на пощенския клон и произлизал от военно семейство. По това време вече се води Кримската война между Руската империя и съюзните сили на Османската империя, Франция и Британската империя.

Снимка: Редакторски екип

Българският град Варна е избран за сборен пункт на главната база на съюзническите войски. В края на май 1854 година на тогавашното пристанище започнали да пристигат първите кораби с френски, английски и турски войски. 

„Варна редовно присъствала в новините и хората много се интересували какво се е случвало в Крим. Когато пощенският началник Джозая Браун Сикорд трябвало да избере име на населеното място и решил да го кръсти Варна. Тогава имало само строящата се пощенска станция и школа за дърводобив. Само това е имало във Варна. След това от местната управа решили, че трябва да се построи селище и започнали да продават земя. Много домове и занятия във Варна са създадени за първи път през 1855 година“, обясни Уили Лори, жител на Варна.

Снимка: Редакторски екип

Близо 8000 километра делят хората от градовете с еднакви имена. Ако историята ги е свързала, настоящето им дава възможност да се опознаят. Българската общност и консулството ни в Торонто разкриват историята, обичаите и вкусовете на България пред канадците от Плевна, Шипка и Варна.

Снимка: Редакторски екип

„Учили сме ги на различни хора на право хоро, на по-сложни хора. На Нова година са идвали и сме ги учили да сурвакат. Даже сме ги учили и на български език да говорят и на тях много им харесва. Много харесват българската храна, особено лятото - умират за българските кюфтета, много им харесват“, обясни Мария Найденова, която живее в Канада.

Снимка: Редакторски екип