Всичко започва буквално от нулата. През лятото на 2000 година десетки млади хора се събират в една празна зала в името на обща кауза – да поставят началото на нещо ново в България, водени винаги от принципа за качествена журналистика.

Гена Трайкова, главен редактор на bTV Новините: Това, което искахме да правим и това, което надявам се, успяхме да направим за всички тези 20 години, е да изградим една телевизия от тотално нов тип. Имахме усещането, че правим нещо важно. Че от него има смисъл. Че то променя средата, в която живеем, променя човешки животи, променя човешки съдби“.

Венелин Петков, директор на „Новини, актуални предавания и спорт”: Подредихме една дълга заседателна маса с 20-ина стола. И в единия ъгъл имаше телевизор с видеокасети и това беше bTV Новините към датата 15 септември 2000 г.

Няколко месеца тренировки и обучения, безсънни нощи, работа на свещи и много ентусиазъм. На 18 ноември 2000 г. се излъчва първата емисия на bTV Новините.

Кристина Баксанова, ръководител „Международни редактори”: „Бяхме всичко около малкия екран и гледахме Ани Салич и Сашо Пелев, които бяха първата двойка водещи и не вярвахме, че това се случва. Първата емисия новини си я спомням, защото тя започна с мой репортаж и завърши с мой репортаж, защото аз бях отговорна да направя забавния репортаж как се изградиха bTV Новините. И използвах шапката на новините. И автоматично захапаха шапката на новините от моя репортаж. И всъщност буквално емисията започна с мен, а не с водещите.

Съботно-неделните водещи в следващите 14 години са Гена Трайкова и Венелин Петков. А от 6 години ръководят нюзрума на bTV.

Борис Пинтев, оператор на bTV Новините: „Със сигурност ние задавахме дневния ред, със сигурност ние променихме визията. И новините вече изглеждаха по съвсем различен начин. Надявам се, че 20 години по-късно е останал онзи стремеж да дадем най-доброто наистина…“.20 години по-късно в нюзрума на bTV Новините е все така – кипи от енергия, ентусиазъм и стремеж да дадем най-доброто.

Константин Караджов вече 16-години е част от отбора на bTV Новините – отразявал е едни от най-значимите политически събития у нас и по света, бил е водещ и на сутрешния блок.  От 6 години е един от продуцентите, които отговарят за съдържанието на емисиите новини. 

Константин Караджов, продуцент на bTV Новините: „Когато станах продуцент, аз научих какво наистина означавам английската думичка – мултитаскинг. Открих какво означава стрес, но приятен, защото тази отговорност и решенията, които трябва да се вземат, след това носят доста голямо удовлетворение – когато видиш крайния продукт.

Можеш да проведеш до 100 телефонни разговора, да отговориш на десетки имейли, да си в постоянна комуникация и то постоянна комуникация по няколко различни теми едновременно“.

„Това, което остава скрито за зрителите, е напрежението, на което е подложен един репортер, който получава рано сутрин задача, която сглоби от началото до края сам“, казва Гена Трайкова.

Много често на репортера се налага да пише репортажа си не на бюрото, а някъде навън – защото времето винаги е кът.

А монтажистът е онзи много важен човек в телевизията, който съшива кадрите на оператора и текста на репортера в едно.

Калояна Климентова, монтажист на bTV Новините: „Едно от много добрите качества на телевизионните монтажисти в bTV  е да бъдеш много бърз. Което не означава просто бързо да монтираш, а бързо да монтираш добре. Едно е някой да дойде в 7 без 5 и да правиш първа новина! Това означава – да вземеш звук, кадри, да набереш таймкода, да го направиш и да го експортнеш, и вече в 7 и една минута хората да го гледат и да си представят, че ти цял ден си се занимавал с това нещо. Но това отново е отборна работа!“

Наскоро национално представително проучване на „Маркет линкс’ показа, че половината от българите се доверяват на bTV Новините като достоверен източник на международни новини. Резултатите от проучването идват малко след денонощните преки включвания на репортерите Теодора Трифонова и Росен Цветков, които отразяваха изборите в Съединените щати.

„Съединените щати е примерът, при който два екипа работиха в различни щати, на различен терен и смея да твърдя, че за кратък период от време успяхме да обхванем всички проблеми, свързани с тази кандидат-президентска кампания“, коментира Кристина Баксанова.

bTV Новините се променят през годините, за да отговарят на всички изисквания на съвременния свят. Ето защо, сайтът btvnovinite.bg вече е неразделна част от редакцията на телевизията. А тук важна роля играе и новото 360-градусово студио на Новините. 

„Студиото дава възможност да правим материали, които са гледаеми и в интернет, без това да къса връзката с телевизора. Ние се намираме на прага на ерата, в която все повече съдържание се показва първо в уеб и след това се показва по телевизията“, казва Венелин Петков. 

Явор Николов, главен редактор „Уеб новини”: „Наистина успяхме да се превърнем в мястото в българския интернет, където човекът може да разбере какво се случва и защо се случва. Опитваме се да бъдем със скоростта на светлината. Понякога сме по-бързи от нея, друг път сме само със скоростта на звука, но се опитваме да бъдем на нивото, на което нашата аудитория очаква да бъдем. Разбира се, стресово е, разбира се, свързано е с много работни часове, разбира се, лягаш си с мисълта „Дали всичко направих добре?”…това е част от играта“.

И въпреки напрежението и безсънните нощи, екипът на bTV Новините цели и друго – освен обективно отразените новини, емисията трябва да изглежда на световно ниво, а информацията да достигне до зрителя по възможно най-лесен и атрактивен начин.

Витали Варадинов работи тук от самото създаване на телевизията, а от пет години ръководи екип от талантливи графични дизайнери.  

Витали Варадинов, ръководител „Графичен дизайн”: „Тъй нареченият аугмент – това е добавена реалност, 3 D обекти, които се прожектират в студиото, без те реално да съществуват там. Ние използваме реални 3D модели, което позволява гъвкавост и предимство. Повечето анимации се показват за кратко време. И информацията трябва да бъде поднесена по такъв начин, че зрителят да я възприеме лесно. Освен това трябва да бъде красива, трябва да бъде и стилна и да бъде и в бранда на телевизията…“.

Спортните новини са неразделна част от емисиите на bTV още от самото начало. Това са онези пет минути, които потапят зрителите в света на спорта. Свят, в който преобладават новините за различни спортни постижения, но и свят със своите тъмни страни, които спортните репортери на bTV успяват да разкрият.

Владислава Лазарова, изпълнителен продуцент „Спорт”: „Колкото повече са опитите за натиск, толкова повече съм убедена, че сме си свършили работата. За пример – на футболен мач на националния отбор нашият репортер Флорина Иванова прецени, че е от обществено значение да си включи телефона и да заснеме как бившият шеф на БФС бяга от пистата на стадион Васил Левски със своя джип. След това нашата редакция имаше неприятности по този повод – не получихме акредитация за следващия домакински мач“.

В спортната редакция работи един сплотен отбор. Жънат успех след успех. И често, в извънредни ситуации, отразяват и други новини.

„2017 г. – финалът на шампионската лига в Кардиф. Ние изпратихме екип в Кардиф с очакването да излъчим мача между Ювентус и Реал Мадрид. Нашият екип да си вземе интервютата от големите и да се върне по живо по здраво. Но не стана така. В Лондон стана поредният атентат. Нашият екип запали колата, пътува цяла нощ, стигна призори в Лондон, след което Иван Боянов предава в рамките на 2 дни“, разказва Владислава Лазарова.

След лошите, добрите и спортните новини, идва ред на Станислава Цалова, която е водещ и на първата прогноза за времето на 18 ноември 2000 г.

Станислава Цалова, синоптик и водещ на прогнозата за времето: Мисля, че никога няма да забравя първата си прогноза, защото се чувствах ужасно. Бях много уплашена. Цялата треперех, не можех да дишам и хич не се справих.

Смятам, че прогнозата стана много по-хубава и по-интересна. Аз винаги съм искала зрителят да се наслаждава на природата на България, защото имаме голям късмет да живеем тук… и тези невероятни зрители, които постоянно ми пращат снимки. Това ми е желанието – да можем да виждаме красотата на България през всичките ѝ сезони.

И така. Минаха 20 години. Някои си отидоха. Много останаха. Други дойдоха.

Анна-Мария Конова, младши репортер на bTV Новините: „Нямах абсолютно никакъв опит. Досега бях зрител и нито познавах работата на новините отвътре, нито бях хващала микрофон. В момента, в който се сблъскаш с човешките истории, когато видиш, че има смисъл от това, което правиш, това те вдъхновява и те кара да останеш“.

Редакцията на bTV Новините остава най-мечтаното място за онези млади хора, които искат да се потопят в света на журналистиката.  Да отразяват важните събития, да разказват истории и да показват различни светове.

Венелин Петков: „Аз чувствам удовлетворение от това, което сме постигнали с екипа. Въпреки всички затруднения, въпреки обемната работа и малкия екип хора, ние успяваме да предизвикаме обществена промяна. Всеки път! И това ме прави щастлив, че успяваме да вършим това, за което сме призвани. Всеки наш репортаж, всяка наша емисия носи желанието да предизвикаме промяна към добро. И ние го правим. И това ме прави щастлив“. Гена Трайкова: „Нашата професия не е нещо, което се случва от 9 до 4 следобяд. Тя се случва всеки ден, всеки час, всеки миг. Нашата професия е като учителската и лекарска – когато го носиш в сърцето си, знаеш защо е важно и намираш всички начини, по които да отстояваш“.

Константин Караджов: Надявам се нашата журналистическа професия обща в следващите 20 години да преодолее успешно тази криза. Хората да осъзнаят каква е ползата от професията за цялото ни общество и да бъде стабилни, независими, силни и полезни.

Кристина Баксанова: „Мисля, че за 20 години научихме много и продължаваме да се учим, но е важно какво ще има след нас. Имаме голяма отговорност към поколението млади журналисти. Да държим на принципите – да проверяваме информацията, да не ставаме пощенска кутия и да носим отговорност за това, което правим“.

Владислава Лазарова: „Пожелавам си моменти, в които да се чувстваме живи. И полезни във всеки един миг, в който сме докоснали някого с нашите истории“.

Борис Пинтев: „Професията, която работя повече от 20 години, не мога да си представя момента, в който няма да снимам. И аз съм тук за това и това ме държи“.

Явор Николов: „Ние трябва да разказваме важните истории, трябва да разказваме полезните неща. Ако го правим, в края на работния ден, усещането е хубаво“.

Флориан Скала, главен изпълнителен директор на bTV Мedia Group: „Това, че сме част от една голяма международна компания позволява на bTV да има по-лесен достъп до най-добрите практики, най-добрите примери и най-добрите технологии от целия свят. Това помага и на нашия новинарски екип, които се състои от най-добрия таланти на българския пазар, да расте и да се развива редом до своите колеги от световните медии“. 

И накрая – ще ви издадем една тайна – винаги работим не само със сърце, а и с широка усмивка. 

Вижте повече във видеото!