На местните избори ще гласуват повече хора, отколкото на европейските, минимум 3 милиона ще излязат. Това коментира в студиото на „120 минути” проф. Михаил Константинов.

Той добави, че очаква "мръсна" кампания.

С антипропаганда не се печелят избори, дано са го разбрали, коментира още Константинов и обясни, че кампанията за евроизборите е била гнусна.

Експертът обясни, че не бива да правим неща, които ги няма в Европа:

,,Искам да припомня, че мажоритарната избирателна система не беше одобрена на референдум, не достигнаха мисля 13 000 гласа. Що се касае до избори в Европа, аз предлагам да взимаме европейския опит, както и финансирането в Европа пак е европейски опит. В момента в Европейския съюз има все още 28 държави, в две от тях има мажоритарни системи, в 5-6 има смесени и в 20-тина има системи, точно като нашите с или без преференции. Примерно в Испания няма преференции, в България има. Да не правим неща, които ги няма в Европа‘‘, коментира той.

Машинното гласуване според него е проблемно. В Германия е забранено, а в Холандия го махнаха по две причини – бяха на 100 % машинно, но сега няма такова. Причините бяха две – няма тайна на вота, понеже може да се прихваща сигнал с устройства и да се гласува, за когото си поискате, не един път, обясни Константинов.

Относно интернет гласуването той смята, че също не е сигурно, понеже всичко може да бъде хакнато, дори само да се каже, че е така, доверието е загубено, добави експертът.

Вижте още във видеото.