Българката Златина Петрова стана носител на най-високото световно отличие за уебдизайн. Петрова завършва графичен дизайн в България, но впоследствие специализира в Париж. Повече от 10-годишния ѝ опит в сферата и работата за различни стартъп компании ѝ помагат да получи отличието на конкурса „A Design в Италия”, който присъжда най-добрите в повече от 100 категории.

Върнах се в България, защото тук има много повече възможности от тези, които видях за себе си на Запад. В България възможностите пред младите специалисти, особено в сферата на дигиталните технологии, са изключително необятни и е една прекрасна среда, в която човек може да се развива. Това каза Златина Петрова в предаването „120 минути”.

Тя разказа и защо е избрала рибата Бета за сайта, който й донесе престижната награда.

„Рибата Бета беше най-близката асоциация, която успях да направя със социалните предприемачи, тъй като рибата е изключително рядка и защитена, и се отличава с нейните изключително ярки цветове, с това, че е изключително рядка. И асоциацията със социалните предприемачи, както рибата, не са много и се опитват да променят света около себе си. Пропуснах да поясня, че това всъщност е бойна риба и също така социалните предприемачи не се отказват от своята мисия”.

Като дете много обичах да рисувам, това ми беше голяма страст и голямо хоби, допълни Златина.

„Когато заминах за Франция, се запознах с изключително интересни хора от областта на програмирането, също така от областта на графичния дизайн, и комуникацията с тях ми даде увереността да реша да се преквалифицирам, защото интересен факт е, че всъщност аз учих икономика”.

По думите й, най-хубавото нещо на София е, че много се развива.

"Средата е много артистична и става все по-артистична с всяка изминала година. Не бих казала, че има нещо, което ме дразни, защото когато вървим напред и се развиваме, малко или много недостатъците се превръщат в предимства”, допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото