Майка на три деца и фитнес кралица. Тя е Анита Маркова, а пътят ѝ към успеха се оказва далеч не толкова лесен. Тя израства в Горна Оряховица  и разказва, че е имала трудно детство, което отключва заболяването булимия. Фитнес залата обаче се превръща както в лек, така и по-късно в нейна професия.

Снимка: bTV

Днес Анита е сертифициран специалист по хранене и инструктор, има собствен блог, в който пише за мотивацията и поддържането на добра форма.

През декември тя стана майка за трети път.

Препятствията са тези, които изграждат силната воля и стремежа да преодолее себе си. Открита непоносимост към повечето храни отключва булимията.

Снимка: bTV

„В един момент се оказа, че аз почти не мога да консумирам храна. Живяла съм месеци на ориз и краставица. Лекарите постоянно ме объркваха. Едни ми казваха - яж това, други казваха - недей да го ядеш. Настъпи тотален хаос в главата ми, който ме провокира да почна да търся пътя сама“, разказва Анита.

Снимка: bTV

Така следват 5 години на лутане, които завършват с хранително разстройство.

„Отключих булимията. Тя е за мен не толкова физически проблем, колкото психологически, защото започваш борба със себе си. Започваш да преяждам, след което се насилваш да повръщаш. Наказвах се и с 3-часови тренировки във фитнес залата, за да изкарам водата от организма си. Така се получава затворен кръг, в който преяждаш, повръщаш, изнемогваш от тренировки и накрая нищо от изяденото не остава в организма ти“, казва още Маркова.

Снимка: bTV

Фитнес богинята днес някога е осъзнавала, че има булимия, но почти никой около нея не е подозирал за заболяването ѝ.

„Отне ми около две години да се справя с този проблем. Най-страшното е, че ти се криеш от всички, криеш се дори от себе си. Аз се измъкнах сама. Започнах много да чета на тема хранене, връзката със себе си, човешка психология, за да успея да си помогна. Човек трябва много да го иска, да знае, че е попаднал в собствения си капан и да иска да излезе от него“, казва Анита.

Следва детоксикация на организма, която продължава много дълго.

„Около месец и повече бях само на сокове, след което аз забременях. Буквално седмица след като ми приключи терапията. Това беше всъщност краят на булимията за мен. Тя е в миналото и аз спокойно мога да говоря за нея и между другото много момичета се свърза с мен на тази тема и търсят помощ“, разказва Анита.

Снимка: bTV

Съветът ѝ е да започнем своето предизвикателство по пътя към себе си чрез храната. Да намерим време за физическа активност, като разпределим 24-те си часа в денонощието така, че да имаме мигове за себе си. Тя самата ходи с тефтер и всичко е разписано по часове.

И накрая, но не на последно място Анита ни съветва да отключим позитивната енергия и мислене. Именно чрез тях да се опитаме да виждаме в проблемите не просто поредния лош ден, а решението, което да ни вдъхнови да продължим към една по-добра версия на самите нас. И най-вече по-здрава.