Художник рисува стените на детските отделения в болниците, за да направи по-приятен престоя на малките пациенти в тях. Докоснати от неговия талант, болничните стени се превръщат в красиви картини, а отделенията – в приказни галерии.

Той се казва Силвио Ирили и е на 47. Последните 10 години от живота си е посветил на благородната мисия да кара пациентите и техните близки да се усмихват: „Това едно дете да е болно, да бъде в болницата за мен е несправедливост, една огромна житейска несправедливост. И за да може то да понесе всичко това по-леко, по-лесно да премине през това неприятно изживяване, аз помагам с този приказен свят, който създавам с рисунките си. Когато децата са в болница мечтаят да играят с приятелите си навън, да са сред природата  - това остава навън, зад стените на болницата. Моята цел е да внеса всичко това вътре в нея, да създам една приятна среда , в която детето да може да общува, да играе, да говори с другите малки пациенти и така да намери много нови приятели, които да го окуражават“.

Всичко с изрисуваните болници започва през 2009 г. Тогава Силвио оцветява стените на детското отделение на болницата в Кампобасо, Южна Италия. През 2011 г. е поканен в една от най-големите римски болници. След това решава да превърне инициативата си в мащабен проект – „Изрисувани болници“.

Снимка: Личен архив

За 11 години Силвио е преобразил 15 педиатрии в цяла Италия. Измисля картините сам, а за реализацията има и помощници.

Най-често рисува отделенията за малките пациенти с онкологични заболявания: Децата, които са в болницата за мен са най – големите герои. Те трябва да преживеят много и различни видове лечения и терапии. Но всъщност те притежават най-голямата сила, защото въпреки, че са малки, те всъщност са толкова големи, великани по сърце. Винаги намират в себе си сила да те посрещнат с усмивка, и ако аз и моите рисунки по проекта можем да допринесем за тези усмивки на лицата на най – малките пациенти, то аз съм благодарен, аз съм най-щастливият човек“.

Снимка: Личен архив

Защо най-често избира сюжети от морското дъно? „Рисунките ми съдържат едно много силно скрито послание -  и то е, че  без водата нямаше да има живот. В самата вода животът е пъстър, красив. В нея заедно плуват делфини, костенурки, риби – и те носят спокойствие. А когато делфините са и усмихнати, както на рисунките ми, те въздействат много силно на малките пациенти, вдъхват им кураж и ги карат да се чувстват по-добре“, отговаря Силвио.

Снимка: Личен архив

Проектът за изрисуването на болничните отделения се реализира финансово с помощта на дарения – от хора и фирми. Художникът не получава заплащане, издържа единствено екипа си. „Когато ние видим усмивката на лицето на едно бебе или по – голямо дете, когато чуем благодаря от родителите на тези деца – то това е най-голямата награда не само за мен, а и за всички, с чиято помощ изрисуваме болничните стени в детските отделения“, обяснява Силвио.

Пандемията пречи на Силвио да продължава да рисува на място в болничните отделения. Но той не губи надежда, че всичко това скоро ще отмине: „Не трябва да се страхуваме! Трябва да сме търпеливи, трябва да внимаваме, да уважаваме правилата и да ги спазваме, да се пазим възможно най – много. И още – да търсим начин да преодолеем трудностите, да преживеем тази зима по – възможно най-безболезнения начин, и да знаем, че все някога ще дойде краят на тази пандемия и ще се върнем към нормалния живот".