В петък вечер британският премиер Борис Джонсън посочи новия вариант на вируса като причина за силно увеличения брой заразени и смъртни случаи на Острова. Въпросът дали новият щам на COVID-19 е по-смъртоносен от оригиналния вариант остава открит, тъй като все още няма твърди доказателства за това.

Мнозина бяха разтревожените, когато премиерът Борис Джонсън заяви, че има "известни доказателства" за това, че новият английски щам е по-смъртоносен.

Веднага след това обаче много учени се опитаха да разсеят мрачните настроения с аргумента, че проучването по въпроса е направено на базата на сравнително малък брой случаи и е твърде рано да се правят категорични заключения, а един от съветниците на премиера дори изрази учудване, че Борис Джонсън е избързал да информира обществеността.

За последното денонощие отново бе отчетен висок брой смъртни случаи - 1348. Макар и да има известен спад спрямо предишните дни процентът на смъртност продължава да е достатъчно висок и при това положение до дни общият брой на жертвите от началото на пандемията ще надхвърли 100 000.

Две са положителните новини. Първата, че броят на заразените продължава да намалява – 33 552 за последното денонощие. И втората, че близо 6  милиона британци вече са получили първа доза ваксина.

Целта на плана е до средата на февруари да се поставят ваксини  на 15 милиона души на възраст над 70 години, както и на хората на първа линия в здравната и социалната грижа на населението.

Към петък статистиката показва, че Великобритания е ваксинирала 8,1% от населението си, като се нарежда на трето място в света след Израел с 38 на 100 ваксинирани и Обединените арабски емирства с близо 23 на 100.

Относно мерките обаче, няма оптимизъм - британското правителство ще обсъди в понеделник още по-силно затягане на ограниченията върху пътуванията заради пандемията.

От началото на януари се изисква отрицателен тест за повечето от пристигащите в страната, който да бъде представен още преди отпътуването, както и оставане под карантина след пристигането. Сега правителството обмисля да задължи пристигащите да прекарват 10-дневна изолация в хотел, за който ще трябва да си плащат, като начин да контролира спазването на карантината, а в краен случай и пълно затваряне на границите.

Всичко това идва като доказателство на думите на главния научен съветник на правителството тук, сър Патрик Валанс, че COVID-19 може би "ще остане завинаги, но ще бъде контролиран“.