Новината, че един българин е починал във Великобритания, а още двама са в болници в Лондон с COVID-19, която посланик Марин Райков потвърди за bTV, промени обичайното звучене на статистиката за вирусa на Острова

Близо 42 хил. души са диагностицирани, от които над 12 хил. са в болница.

Снимка: Reuters

Изминалото денонощие отбеляза черен рекорд за най- много смъртни случая - 708, с което починалите станаха 4353.  

Неофициално на Острова работят и живеят над 250 хил. българи. 150 хил. от тях до момента са подали документи за Статут за уседналост, който ще им позволи да останат тук и след гратисния период за Брекзит. Но броят им значително нараства през лятото.

Снимка: Reuters

През последните дни стана ясно, че десетки британски ферми ще оставят продукцията си неприбрана. Причина за това е недостиг на сезонни работници, много, от които са от България.

Появи се информация, че ще бъдат организирани и чартърни полети, за тези, които имат договори за тази година. Това се случва на фона на новината, че англиският авиопревозвач спира полетите си от основни английски летища, a пътниците в железницата са намалели с 95%.

Снимка: Reuters

Ето и част от мерките, които правителството на Острова предприема:

  • 350 млрд. британски лири финансова помощ с различни инструменти за бизнеса 
  • Обезпечаване на заплати в размер на 80%
  • Финансов пакет, който ще подпомага самонаети лица и ще покрива 80% от доходите им
  • Опрощаване на 13 млрд. паунда дълг на Националната здравна система
  • 500 млн. паунда в подкрепа на домакинства, които изпитват финансови трудности като резултат от кризата с COVID-19.

Това са накратко стимулите, които правителството предприема, но които не могат да скрият огромното недоволство към кабинета на Борис Джонсън, който е обвиняван в провал на тестването за корона вируса.

Снимка: Reuters

Това доведе до публичното обещание до края на месеца да се тестват по 100 хил. души на ден. Обещание, което звучи невероятно на фона на това, че до момента, близо месец от началото на кризата, са тествани под 200 хил. души от 66 млн. население.

На 21 април британският парламент ще приключи великденската си ваканция и вече се обсъжда възможността за неговите онлайн заседания, което ще бъде безпрецедентна новост в доста консервативния и базиран на вековни традиции парламентарен процес.

Снимка: Reuters

Тогава ще стане ясно дали ще има съществена промяна в политиката на опозиционната Лейбъристка партия, която от вчера има нов лидер. Сър Киър Стармър е бивш ръководител на Кралската прокуросрска служба, който ще замени доста спорният и определян често като слаб лидер Джеръми Корбин.

След няколко часа прдестои едва петото обръщение на кралица Елизабет II към британците за нейното 68-годишно управление.

Снимка: Reuters

По предварителна информация това ще бъде дълбоко емоционално послание за кураж, което ще отдаде почит към труда на здравните работници, които се борят с вируса. Очаква се това да бъде и най-гледаното телевизионно събитие във Великобритания до този момент с над 32 млн. зрители.