„Спомените ми за Дамаск са много болезнени, защото когато гледам новините, или като знам какво се случва и в момента – за някои хора това е трагедия. За мен това е истински кошмар. Като видя в социалните мрежи неща, свързани с войната, на мен ми се случва да не спя няколко дни. В момента и аз, и дъщерите ми не гледаме новини. Това просто ни съсипва живота.“

Това каза в предаването „120 минути“ Шеф Имад Аларнаб - сирийски ресторантьор и предприемач, който е управлявал верига от собствени ресторанти и заведения в Дамаск. Войната разрушава бизнеса му и го принуждава да стане бежанец, напускайки страната си.

„Когато войната в Сирия започна, не можех да мисля за духа си или за менталното си здраве. Това беше лукс. Най-важното за мен беше да избягам и да намеря безопасно място за дъщерите си. Когато разрушиха къщата ми, се пренесохме при родителите ми. След това те отидоха в Египет, аз не можех да си го позволя“, каза още Имад.

Пътувайки от Ливан през Европа, Шеф Имад споделя своите кулинарни умения с други бежанци. През 2015 година той пристига в Лондон и скоро след това семейството му успява да се присъедини към него. Въпреки страстта си към храната, той започва работа на различни места, включително като автомобилен търговец в първите си дни в Лондон.

„Когато заминах в Лондон ми се налагаше да работя като продавач на коли. Трябваше да спечеля достатъчно пари, за да подпомогна роднините си в Сирия. Започнах с миене на коли. Не беше много приятно, не ми харесваше, но трябваше. И бях принуден да го направя, защото това беше единственото налично на пазара. Вечер работех като охранител. Бяха ми нужни няколко месеца да се възстановя“, обясни още той.

През 2020 година Шеф Имад отваря ресторанта "Imad's Syrian Kitchen" в Kingly Court в Сохо, Лондон. Imad's Syrian Kitchen е първата готварска книга на Шеф Имад Аларнаб. Тя представя силата на храната да ни обединява и още с първото си издание се превърна в бестселър.

„Имах чувството, че никога няма да успея да отворя ресторант в Лондон. Но когато за първи път си видях името на табелата за мен беше като сбъднат сън. Тогава ресторанта все още не беше мой. Винаги съм имал късмет. Около мен имам хора ангели. И някак си нещата потръгваха“, разказа Имад.

„Започнахме през 2020 година. По онова време бяха локдауните, отворихме чак през 2021 година. Имахме много малко място. Имахме 40 места, но ресторантът стана много популярен още от тогава. Имахме много работа. В момента имаме 98 места. В ресторанта работят 42-ма души. Една от сервитьорките е българка и е от най-добрите в екипа“, допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.