Камен Донев е роден в Русе през 1971 г. Завършва НАТФИЗ със специалност "Актьорско майсторство". Негови ментори са легендите проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев. Той е единственият актьор в България, пълнил зала "Арена Армеец" цели шест пъти. Сам е режисьор, драматург и хореограф на авторските си спектакли. Повече от 15 години играе на сцената на театър "Българска армия".

Телевизионната му кариера, започава от проекта "Улицата" на Теди Москов. Има повече от 40 роли в театъра и киното. Има написани повече от 30 драматургични творби и издаде книгата "Всичко дотук". Според него основната задача на твореца е "не да забавлява, а да вълнува публиката". Носител е на множество престижни награди. За уюта като порок или себеотрицание, културата и ролите - Камен Донев гостува в студиото на "120 минути" по bTV.

"Народното творчество почти отсъства - като изключим може би простотиите, които се пеят в поп-фолка. Няма съвременно народно творчество - може и да има, но аз не съм се сблъсквал", заяви Донев.

"Народът се е мобилизирал да живее, но не и да твори", допълни той.

"Но през последните години в България се случват много хубави неща и ние не трябва да се правим, че ги няма. В България има много писатели, худочници, чудесни музиканти. Има хора на духа, които правят стойностни неща. Аз съм оптимист за България", каза Донев.

"Не е вярно, че ситуацията е черно-бяла, ситуацията е много сложна. Обикновените хора си нямаме грам представа за всичките сили, които са намесени - политически, финансови, икономически... Самите ние не сме посветени в дълбочината на проблемите, затова трябва да бъдем съпричастни, да бъдем хора и да не бързаме да създаваме врагове", коментира той войната в Украйна.

"Какво значи да се снишим? Или излизаш и защитаваш родината, или си мекица и предавател. Ако трябва да се отиде на фронта, ще се отиде на фронта и ще се бием - говоря да защитим България, не за друго", заяви Донев.

"Човекът за мен е един скулптор, който има една голяма задачата, докато е на този свят - задачата да извае себе си. Говоря не толкова физически, колкото в духовен аспект. Извайвайки себе си, човек върви към по-добро. Освен това извайва и другите около себе си, защото дава личен пример. Силата на човека е в неговия собствен път - затова ние се възхищаваме на хора, които са пример за добре извървян собствен път", каза той.

"За мен образованието е свързано с това да научиш децата да учат. Защо трбява да му пълниш главата с неща, които ще забрави?", каза Донев.

"Не искам да съм в окопа с министъра на културата, ако стане война - той ще се снима през цялото време", пошегува се той.

"Няма да ми стигнат две-три предавания, за да разкажа за 30 години по български сцени какви срамни картини и долнопробни състояния съм забелязал. Да не говорим за безхаберието, да не говорим за шуробаджанащината... Много неща има в културата, които в момента са отвратителни и не се поправят от никого. И не мога да разбера защо на никой не му пука за това нещо", каза той.

"Отешение - в този момент от живота ми това е любимата ми българска дума", сподели в края на разговора той.