Мъжкото момче на театъра и киното Юлиан Вергов е роден на 15 юли 1970 г. в София. Приет е да учи в МЕИ - в инженерна специалност. Четири години е бил сценичен работник в младежкия театър. На 28 години завършва театралния колеж "Любен Гройс" в класа на Цветана Манева. Историята му е история за успеха "от нулата до върха", а българската публика го познава от емблематичните му роли в киното и театъра. През 2015 г. получава "Икар" за поддържаща мъжка роля за образа си в "Солунските съзаклятници". Вижте какво сподели Юлиан Вергов по време на готуването си в студиото на предаването "120 минути".

"Много съм щастлив, защото според мен попреминава леко тази пандемия - отпушват се много неща и нови възможности за проекти, които бяха само идея", каза Вергов.

Актьорът влиза в нова роля - на големия български писател и поет Иван Вазов в постановката "Балконът на Вазов".

"В началото не исках да го играя, въобще да се наемам, защото е много трудоемко", казва той за ролята.

"Според мен за пръв път публиката ще види Вазов като Вазов. Не като Патриарха на българската литература - има го и него, разбира се, но ще види какъв човек е бил Вазов", допълва той.

"Става въпрос за последните дни на Междусъюзническата война, която съсипва България. Тази трагедия присъства в спекталъка, но обаче има и доста неща, които са поднесени с много чувство за хумор", каза Вергов.

"Не всички обожават Вазов. Много хора са го питали: Защо и ти не загина при Априлското възстание, ами бега с каруцата за Пловдив? А сега пишеш стиховете си и получаваш пари за тях. Нали, типично по български", казва актьорът.

"Цветана Манева, която ми е кумир, казва така: Ние, българите, трябва да се научим да се обичаме. И имаме голям дефицит на състрадание, трябва да се научим на малко повече емпатия", допълва Вергов.

"Сигурно бих държал барче на някакъв остров на брега на морето", казва Вергов за това какво би правил, ако не беше станал актьор.

"С най-голямо удоволствие бих играл с Мадс Микелсен", отговаря той на въпроса с кого би желал да играе заедно на една сцена или във филм.

"Мечтая за всяка следваща роля. А в личен план - да се сбъднат мечтите на дъщеря ми. Тя реши да се занимава с актьорско майсторство", казва още той.

"Любимата ми българска дума е "Благодаря". Аз много често благодаря", споделя той.

Вижте какво още сподели Юлиан Вергов във видеото.