В България сме свидетели на пълзящ фашизъм. Това каза в предаването „120 минути“ Теодор Ушев, дни след официалната премиера за България на филма „Фи 1.618“ и броени часове след като обяви, че ще даде последното си интервю за българска медия.

„Пълзящият фашизъм винаги започва с изгарянето на книги. Вижте какво се случи в Русия – не бяха убийствата на журналисти, фашизмът започва с изгарянето на книги и със затварянето на театри. Същото се случва и в България. Започва се с театрите, журналистите са следващите“, заяви той.

Според Тео Ушев българското общество е разделено само в социалните мрежи и в новогодишното обръщение на президента. Разделението е изкуствено. Хората в страната обаче са нормални, притеснени от случващото се.  

„Не вярвах, че агресията в социалните медии е действителна. Затова направихме един тур с филма в Бургас, Варна и Пловдив. Исках да видя как наистина реагира публиката. Оказах се прав – хората са нормални, не са агресивни, диалогични са и премиерата беше истински празник за екипа на филма. В същото време от месеци срещу филма имаше тролски атаки, които са платени от някого“, обясни той.

След всеки анонс за филма са се изливали по 400-500 обидни коментара срещу Теодор Ушев или някои от актьорите, които са участвали във филма. Ушев призна, че няма проблем с това да бъде обиждан, но изживява много болезнено нападките срещу актьорите и други хора от екипа му.

„Един артист, за да стане добър, трябва да развие дадена чувствителност – всичко да минава през сърцето му. Това е един мускул, който трябва да се упражнява, да бъде колкото се може по-чувствителен. Но за да работиш в България трябва да си сложиш скафандър, който да те пази от токсичната атмосфера“, призна още Тео Ушев.

Според него, ако човек си сложи маска, тогава става послушен артист, готов на всякакви компромиси. Тогава спира да бъде този чувствителен артист, който трябва да твори. „Аз трябва да избера дали да бъда носорог, на когото въобще не му пука, или да бъда свободен“, уточни той.

Премиерата на неговия филм съвпадна със скандалите в Народен театър „Иван Вазов“. Според Теодор Ушев обаче последните събития са само една малка част от това, което се случва през последните 20-30 години с културата в България – системно унижение на артистите от страна на политическата класа.

„Тук не става дума само за системата „разделяй и владей“ чрез пускането на един кокал, за който всички да се бият. Всички във всички гилдии се мразят. Това, което се случва в Народния театър е израз на всичко това – цари някаква гъста и непрогледна мъгла, както и непробиваем страх от силните на деня, от това да не ти спрат издръжката“, коментира той последните скандали в културата.

Вижте какво още каза той във видеото.