"В едно бурно море сме - летищата са в безпорядък, хората са изнервени, войната вкара огромни притеснения, хаос е навсякъде". Това сподели в студиото на "Тази събота" Теодор Ушев. 

Той е най-свободният, най-награждаваният и най-независимият българин в световната анимация, както и  първият българин, номиниран за "Оскар" и носител на "Златен глобус" през 2018 за "Сляпата Вайша". 

България отвън му изглежда като "лодка от тъга, нещастие и горест, която плува сред вълни от безнаказана жестокост". 

"Убиваме най-добрите си деца от корупция, безпричинна жестокост и арогатност. Постоянно се случва нещо, от което се възмущаваме и няколко месеца по-късно се повтаря. Аз наистина съм разтревожен. На нас не ни трябва война - ние се избиваме сами помежду си" - откровен е той. 

Аниматорът коментира и актуалната тема с изгонването на руските дипломати от България. В пост в социалнит емрежи по повода той написа: "Денят, в който Русия закрие посолството си в България, да бъде обявен за национален празник!"

Категоричен е за войната в Украйна, че няма две гледни точки, а само една и тя е на справедливостта. 

'Аз съм противник на всякакво насилие. Много ми се искаше, ако можеше да се съберат 20 000 човека и да обстрелват бялата сграда, на която пише "Съединението прави силата" с домати. Да им направят доматено парти, за да се усетят какво значи любовта на народа."

Признава, че обича България и в нея има много умни и работещи хора, но "те биват смачкавани всеки ден". 

"Не ни трябват байраци. Трябват ни платноходки, да си спасим лодката, защото лодката ни наистина ще потъне" - емоционално споделя той. 

Според него изходът от сложната социално-политическа ситуация е диалог.  

По темата за Македония е категоричен, че не може да се върви напред, ако постоянно се гледа назад. 

На тези принципи учи и своята дъщеря - да гледа в бъдещето и да е смела. Заради младите и талантливи хора според него си струва да се води борба, за да не бягат от България в чужбина. 

"Имаме страхотно поколение в България! Но ми е много мъчно. Когато преподавам, давам цялата си енергия. Всеки мой студент третирам като мое собствено дете. Трябва да дадем шанс на тези деца да се развият и да не им пречим" - откровен е Ушев.

През есента на 2022 г. се очаква премиерата на пълнометражния му филм „φ1.618“.