„Човек, който управлява една страна, трябва да разчита на хората с експертните знания“. Това каза в предаването „120 минути“ авторът на поредицата „Власт и отговорност“ – Свилен Спасов, който коментира изборите в САЩ и последната водеща новина оттам, че президентът Доналд Тръмп се е заразил с коронавирус.

„Този човек, който не вярваше на учените, вчера беше щастлив за това, което те са направили за него. Преди време той атакуваше Антъни Фаучи и Дебора Брикс с думите, че те преувеличават епидемията. Резултатът обаче беше, че списание „Сайънс“ излезе със защита към доктор Антъни Фаучи. Малко след това стана това, което се случи сега“, посочи Спасов.

Той коментира и последните сондажи зад океана, според които опонентът на Тръмп – Джо Байдън, води с преднина от 14%.

„Тръмп е умел в кампаниите. Байдън е по-стационарен, но смисълът за избора на Байдън от страна на демократите е сякаш, че Америка има нужда от почивка. (…) По време на дебата Байдън каза, че Америка ще се включи в Парижкото споразумение. Каза, че ще се обърне с очи към НАТО, за да може да стабилизира този леко неуправляем свят, където има доста авторитарни водачи вече. Затова силата на НАТО е от голямо значение. Байдън от гледна точка дори и на Европа може би е по-интересен избор, но в никакъв случай не трябва да се подценяват и успехите на Тръмп. Той свали дефицита с Китай и битката с Китай, който и да стане президент, ще продължи. Защото това е битка за върха“, коментира още Спасов.