Един от скандалите на седмицата - напрежението се покачи след решението на властта да премахне забраната за внос на зърно от Украйна.

Зърнопроизводителите ще протестират, а изказването на премиера Денков от вчера, че "не преговарял с терористи" още повече амбицира земеделците.

Разговор за земята и парите - европейските и български.

Светослав Илчовски не крие, че още на 20 години става милионер от производството на зърно. Притежава 130 хиляди декара земя в България и около 90 хил. декара в Румъния.

„Директните плащания са ограничени за земеделците, но на нас ни плащат „зелени плащания“ -  за спазване на зелени производствени практики, да пазим почвата и да облагородяваме земята“, обясни пред Стоян Георгиев Илчовски, който е сред най-големите производители в страната.

Според него изказването на премиера Денков за „преговорите с терористи“ е глупаво.

„Бойко Борисов ги подхлъзна да говорят глупости“, посочи той.

„Слънчогледът не е борсова култура. Той е с манипулирана стойност. Дава се, че има свръхпроизводство на слънчоглед, а то няма. Нито украинският слънчоглед влия на цената, нито нашият. Знам, че този слънчоглед го няма. Докладът на Министерството на земеделието на САЩ е манипулиран. Този слънчоглед“, посочи той.

„Украинското зърно няма да повлияе на цените. Цената в търговската мрежа на олиото в момента е манипулирана. Трябва да е около 2 лева, а тя е повече. Аз няма да участвам в протестите. През последните 3 години се създаде голям балон. Фермерите не бяха подготвени за мениджърите, които продадоха скъпи трактори, за семената, които растат без влага“, добави Илчовски.

„Бившият настоящ премиер ги подведе. Контролира се всичко. Не е спирал контролът– продавайте евтино, защото идва евтиното от Украйна - това е замисълът. Те трябва да продават под себестойност и са на загуби. Те са на огромни загуби заради скъпата себестойност на декар. Цената не е световна. Слънчогледът не е на борса. Няма такава на света. Определя се, че цената ще е такава и край“, допълни производителят.

„Утре ще протестират хората, които са прецакани. Европейската субсидия се използва за наддаване между фермерите. Арендата на декар е от 350 килограма зърно до 600 килограма на декар при калкулация на сегашните цени – твърде са си надскочили бизнеса“, обясни един от най-големите производителите.