Правителството на САЩ няма практика да предоставя подробности и доказателства по отношение на санкционирани по закона "Магнитски", заяви в предаването "120 минути" по bTV американският икономист Стив Ханке.

Пред Светослав Иванов бившият икономически съветник на президента Роналд Рейгън коментира и възможностите за евентуално дело от страна на засегнатите.

"Няма да бъдат представени доказателства. Министерството на финансите на САЩ е уверено във фактите, с които разполага, и са готови да се защитават и в съда при необходимост. Правили са го и преди, имало е повече от 100 души, санкционирани досега по този закон и министерството никога не е губело дело. Следователно, българите, ако обжалват и заведат дело, вероятността да загубят е 100%“, заяви Стив Ханке.

 

Единствената разлика между корупцията по времето на комунизма и в сегашно време е, че сега има много повече за крадене, отколкото тогава. Това не е нищо ново за България, отбеляза икономистът.

"Представете си ловец на едър дивеч, той иска да улови дивеча, иска голям трофей. Байдън иска голям трофей и затова санкциите се случват сега. Байдън е едва от няколко месеца на поста и се опитва да е много агресивен в налагането на санкции по закона "Магнитски", въведен през 2016 г.", обясни още Стив Ханке.

"Законът съществува, а в България корупцията е толкова голяма, че тя е просто лесна мишена, затова е така. Затова, това е и най-голямото действие по закона "Магнитски"", смята той.

 

"Имаме обвинение към трима българи, както и към 64 фирми, свързани с тях. Резултатът не е безпрецедентен, дори и в ЕС. През 2019 г. беше санкциониран най-богатият човек в Латвия – Лембергс. Тогава и в Словашката република имаше санкциониран. И двете страни са членки на НАТО и ЕС, както и България. Не е безпрецедентно, не е за първи път", посочи икономистът.

Той обясни, че повече от 60% от всички международни транзакции в световен мащаб използват щатския долар. "Те минават през Ню Йорк и трите големи банки – "Джи Пи Морган", "Сити банк" и "Мелън банк". На всяко лице или предприятие, санкционирано по закона "Магнитски" е забранен достъп до щатския долар – не могат да го използват. Това означава, че дори да нямат банкова сметка в САЩ, нямат достъп до щатския долар, така че ги ограничава в това", обясни Стив Ханке за последиците от наложените санкции.

Снимка: btvnovinite.bg

"Нито едно голямо предприятие в България няма да работи с тези санкционирани фирми. Ако го направят, има опасност и те самите да бъдат санкционирани", добави той.

"Има голяма мрежа от фирми в България, свързани с работещи по един или друг начин с посочените 64 дружества, така че ще ги засегне. Но най-важното е рискът за репутацията и цената на престижа", смята икономистът.

"Няма нищо по-важно от репутацията, България пое тежък удар по репутацията си", заяви Ханке.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му, благодарение на валутния борд, България икономически е по-добре от всички останали в региона. Според него обаче Балканите като цяло са обсебени от уреждане на стари сметки.

"Бизнес моделът на Балканите е пагубно покварен – моделът е този на потегнатата за подаяния ръка, искат само международна подкрепа от Западна Европа, а в случая на Сърбия – и от Китай. Това не е формула за успех, а за стимулиране и подхранване на корупция", отбеляза икономистът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!