Някои села и региони са пред тотално обезлесяване. Специален репортаж на Стоян Георгиев разказва как всички геополитически процеси от войната стигат до последното село, дори и до гората и екологията.

Кметът на плевенското село Писарово Симьон Вълов води екипа нa bTV в горите край населеното място, за да ни покаже щетите от вандалската сеч. Подобна е ситуацията в повечето села на областта, споделят кметове.

„Да ви кажа честно ние сме на път да останем без нито едно дърво. Тука вече спокойно да кажем, че гората е на 50% унищожена. Остават върбите, остават тополите“, заяви Лъчезар Желев кмет на село Бреница.

Снимка: bTV

„Бракониерите са от електората на една партия, която години наред дерибейства в Министерство на земеделието. И ето това е купуване на гласове. Това прикритие на тези хора да дерибействат, да бракониерстват,  да режат поголовно, да унищожават гората, това е престъпление. Ние ги хващаме, съвместно с полицията, не мога да кажа, че не ни осигуряват  съдействие. Винаги се отзовават, пишат актове, преписки, отива в прокуратурата и оттам се прекратява, защото било маловажно, било под 200 лева кражбата“, казва Симьон Вълов – кмет на село Писарово, община Искър.

На границата на земището на Писарово и съседното село Бреница кметът Симьон Вълов среща своя колега Лъчезар Желев. И Бреница е подложена на незаконна сеч.

„Има безнаказаност, в понеделник получихме подобен сигнал с колегата, бяхме тук на терен. Аз реших да се прибера през село Глава, да премина през населеното място, беше в неделя. Една каруца с три кубика дърва горе-долу четириметрови дъбове, нарязани, господина си кара коня, безнаказано от никой и съответно се прибираше с каруцата към дома. Още две преки преминах. Автомобил без номера, без регистрационни табели, на всички ни е ясно, че те имат чувство за безнаказаност“, заяви Лъчезар Желев.

Защо го имат?

Защото лисват институциите. Трудно се доказва това нещо, но то е ясно за всички, че за политически цели се използва. И не е тайна за никой, че явно тези хора се покровителстват от определени лица

Лица на какви позиции?

Мога да ви кажа, че на много високи позиции, даже стигаме и до парламента. След като добият дървата оттук, там си се нарязват, имат си, товарят си в товарни автомобили и се разпространяват.

Къде се разпространяват?

По-голямата част организирано се изнася и се продава.

Имало е овошни градини, орехови насаждения. Всичко вече е история.
 
„Там бяха орехи, които бяха залесявани навремето на редове, няма един орех. Бяха 50 декара орехи. На редове, всичко унищожено. И те бяха насадени, култивирани орехи. Тази катастрофа, която виждате в момента не бива да продължава. Затова сме се обърнали към вас. Това се случва по всяко време на денонощието. 15-20 каруци всеки божи ден. Ден и нощ са тук и добиват дърва, и се продават. Трябва всички заедно да направим нещо. Това че няма държава е несериозно. Ние сме държавата. И аз си мисля, че заедно трябва да направим нещо“, казва Вълов.  

Снимка: bTV

Така енергийната криза в Европа е на път да доведе до пълното обезлесяване на землищата на някои села.

Кметът на село Бреница е бивш полицай. В своето село изградил агентура и когато някой отива да краде, му докладват.

„Ние получаваме сигнали с колегата от граждани, идваме тук на място, в 100% от случаите, когато сме задържали лица, са от село Глава. Село Глава е от другата страна на реката. Те преминават с животните с каруците, виждате какво сечище има, оттук се връщат обратно, влизат в Глава. Но като става след 17 часа, ние няма с кого да си съдействаме. Съдействаме си сами, жители на двете села участват, но това не е редно. Защото така се получават конфликти и така миналата година са ги застреляли тези коне“, обясни Лъчезар Желев.

Конете били застреляни от граждани, на които им писнало от вандалската сеч.  Обезлюдени села, малко полиция, на път е да изчезнат и дърветата.

Вижте още във видеото.