Началото на 2023 година беляза и началото на шведското председателство на ЕС. Това се случва в момент, в който страната кандидатства за НАТО и е сред най-активните в оказването на военна помощ за Украйна.

„Най-важното за това председателство и за целия Европейски съюз е да се подкрепя Украйна – във военно, хуманитарно и икономическо измерение. Да се опитаме да направим каквото можем за нашите украински приятели. Те се борят не само за собственото си съществуване, но и за цяла Европа и европейските ценности“. Това коментира ексклузивно пред bTV в Брюксел шведският евродепутат Карин Карлсбро.

“Украйна трябва да спечели тази война и единственият път е да я подкрепяме. Русия трябва да напусне всеки квадратен метър от страната. Задача на всички демокрации е да подкрепят суверенна държава, когато тя се отбранява“, каза още политикът.

„В общественото поле и в парламента в Швеция има силна подкрепа за военната помощ за Украйна. Няма съмнение, че трябва да изпратим каквото е възможно. Това е единственият път за всички държави по света. Трябва да се вслушваме в молбите на Украйна, а те искат три неща – оръжия, оръжия и още оръжия“, посочи Карлсбро.

„Доктрината за неутралитет на Швеция е малко сантиментална. Денят, в който Русия нахлу, се доказа, че това не работи и никога не е работило. Всички партии в парламента осъзнахме, че ако наистина искаме да защитаваме държавата си, трябва да го направим заедно със съюзниците си. Естествената стъпка беше да кандидатстваме за членство в НАТО – дори за социалдемократите, които бяха твърдо против в продължение на десетилетия“, посочи евродепутатът.

Според нея е добре в НАТО да има още две държави.

„Швеция е малко колеблива относно навлизането в по-дълбоко сътрудничество с ЕС. Но според мен много скоро ще започне нов дебат за приемането на еврото в страната“, каза още Карлсбро.

Още от ексклузивното интервю с Карин Карлсбро - чуйте във видеото.