В България отсъства личната отговорност. Малко хора биха казали „съсипахме я и аз участвах в това”. Изразът е популярен, защото не се казва точно кой съсипва. Много е удобно да се хвърля вината върху някой друг, това заяви бившият евродепутат Петър Курумбашев.

Неговото изказване е във връзка с проверка на „Галъп интернешънъл” за отношението към поредица твърдения, превърнали се в  крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г., а и преди това.

Снимка: btvnovinite.bg

Според представителното изследване 74% от българите споделят разпространеното твърдение „Съсипаха я тази държава”,  45% смятат, че „При Тодор Живков беше по-добре”, а според 84% твърдят, че „преди доматите бяха истински”. 

За „120 минути” Курумбашев обясни, че у нас се е изградило несправедливо общество. По думите му в годините след прехода България е останала с население от 9 млн. на 7 млн., а тези, които са напуснали страната живеят по-добре от тези, които са останали.

Именно затова той обясни, че мнението на неживеещите добре у нас е надделяло над това на онези, които живеят зад граница.

Снимка: btvnovinite.bg

„Статистически погледнато България е по-богата, но изглежда, че това богатство е неравномерно разпределено. Трябва да се направи така, че всички да растат и да живеят добре”, допълни още той.

Специалистът по комуникации Мария Кавлакова обясни, че е невъзможно 84% от анкетираните да твърдят, че „преди доматите бяха истински”, защото хората над 35 годишна възраст (ако се приеме, че преди 30 години са започнали демократичните промени) си спомнят какви са били доматите по време на режима.

Снимка: btvnovinite.bg

„Винаги търсим някой виновен. Не сме проактивно общество и не се интересуваме. И днес има хубави домати”, изтъкна тя.

Експертът обясни, че фундаментът на една държава са хората. Според нея мнението на тези 5 или 6 млн. души, които не живеят добре е изключително важно.

Снимка: btvnovinite.bg

Кавлакова смята, че трябва да се даде възможност на всички българи да живеят добре и да се направи така, че обществото да не вярва, че „всички са маскари”.