Близо три четвърти от българите споделят популярната иронична фраза „Съсипаха я тази държава“. 80% пък са убедени, че у нас има мафия.

„Галъп интернешънъл“ провери отношението към поредица твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г., а и преди това.

Над 70% от включилите се в проучването смятат, че преходът у нас всъщност не е свършил.

Дяловете на хората, които са наясно, че България вече не живее в преход са най-осезаеми сред респондентите с най-високи доходи. Дори и там обаче онези, които може би още чакат по-щастлив край на прехода, са отчетливо мнозинство, посочват социолозите.

Снимка: Галъп интернешънъл

На въпроси от типа „Всички са маскари“, „При Живков беше по-добре“ и други по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите.

Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те са съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Показват и доста видима носталгия към времето на Тодор Живков.

Липса на ясно мнение показва въпросът за ролята на Държавна сигурност. Неяснотата важи и за ключовата фраза „Костов е виновен“ – видима е зоната на неразбралите (37%), а 49% са съгласните.

Въпросите за миналото очаквано показват разликите в поколенията. Новите генерации почти не знаят дали Костов, Държавна сигурност и т.н. са виновни. Младите са и най-оптимистично настроените и не смятат, че „никога няма да се оправим“. 42% пък са на мнение, че „никога няма да се оправим”.

Три четвърти от българите пък споделят често чуваното самообвинение „Манталитетът у нас е лош“.

По някои въпроси всички реагират единно, като убеждението, че преди храната е била по-добра.

Проучването на „Галъп интернешънъл“ е проведено „лице в лице“ между 1 и 8 ноември сред 835 пълнолетни българи.