Премиерът на България Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение на ядрени оръжия към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд.

Основен фокус в срещата беше сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката. В Министерски съвет присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на САЩ Херо Мустафа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският  министър-председател заяви, че за България е от стратегическо значение  да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа. Освен това акцентира и върху реализацията на газовата връзка с Гърция.

Борисов подчерта, че като държава членка на ЕС България стриктно спазва изискванията за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

Форд отбеляза, че енергетиката е жизненоважна за общите ни стратегически интереси и национална сигурност.

От своя страна Борисов изтъкна потенциала на България да осигури диверсификация на енергийните източници и маршрути не само на наша територия, но и в региона.

Участниците в срещата обсъдиха и потенциалната реализация на проекта АЕЦ „Белене“. Българският премиер посочи, че общо 13 компании са подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Борисов и Форд говориха и за доброто сътрудничество между България и САЩ и в редица други сфери като сигурността и отбраната, борбата с тероризма, образованието и връзките между народите.