Някой не иска на територията на България да се появи „Балкански поток“. Има такива сили както в България, така и зад граница. И това, което се случва сега колкото и да е странно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври. Това коментира руският посланик Анатолий Макаров пред „120 минути“, след като двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата у нас след шпионски скандал през януари.

Външно министерство привика посланика на Русия, след като главният прокурор Иван Гешев информира Екатерина Захариева за двама руски шпиони у нас в края на миналия месец.

„Руско-българските отношения съществуваха по един начин до 21 октомври и по друг след 21 октомври. До 21 октомври миналата година отношенията ни се развиваха много успешно. (…) На 21 октомври беше открит официално 11-километров тръбопровод, който свърза турската газопреносна система с българската - в село Горска поляна. Това беше тържествено събитие, заедно с министър-председателя. След това започнаха проблемите. На 25 октомври ме поканиха в Министерство на външните работи и ми съобщиха, че наш дипломат се занимава с дейност, която не отговаря на дипломатическата и трябва да напусне страната. Това беше първият епизод след датата 21-ви октомври! След това мога да ви разкажа и друга история - например на 8 януари, когато в Истанбул се състоя тържественото откриване на „Турски поток“. Там бяха поканени и Бойко Борисов, и президентите на Сърбия, на Русия и домакинът - президентът Ердоган. Две седмици след тази среща в Истанбул, отново ме канят в Министерство на външните работи и този път, нещо повече имам да кажа - това беше направено, през публичното пространство. Съобщават ми, че двама от нашите сътрудници - един от посолството, друг от търговското представителство, се занимават с противоправна дейност и за 48 часа трябва да напуснат България. Освен това Главната прокуратура обяви за издирване по линия на Интерпол още 3-ма руски граждани. На този фон сега се строят и се развиват нашите руско-български отношения, не знам как ще тръгнат нещата нататък. Ще видим какво ще стане, но разбирам, че това са сериозни проблеми, които възникват на този етап", каза Макаров. 

Вие разделихте доста директно да ви кажа отношенията ни преди 21 окт. И след 21 окт. Споменахте всичко това, за 3 месеца, 3-ма руски дипломати са обявени за персона нон-грата. Други двама нямат право да посещават България, а срещу двама български граждани тече производство за шпионаж. Защо се случи така?

Аз също питам. Какво се случи всъщност? Защо станаха така нещата? Защото такъв прецедент не е имало през цялата история на руско-българските отношения. Не говоря за 89-та г., говоря за периода и преди това. Какво се случи всъщност, че след като „Турски поток“ стигна до газотранспортната система на България и започваме строителството на газопреносната система на България, „Български поток“, „Балкански поток“, възникнаха тези отношения в отношенията между нашите страни. На някого не му хареса всичко това и някой не иска на територията на България да се появи „Балкански поток“! Има такива сили както в България, така и зад граница. И това, което се случва сега колкото и да е странно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври. Разбирате от математика, всичко се случва след 21 октомври. Това е абсолютно очевидно и разбира се, предизвиква чувства на раздразнение на огорчение, след като ви споменах за онези срещи, събития, които станаха през първата половина на миналата година между Русия и България. Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това, че имахме такива отношения между страните.

Снимка: bTV

Използвайки думата огорчение, защото тази дума чух аз. Това е дума, която предавате от вашите колеги - господин Лавров, президентът Путин или вие сте огорчен?

Ще повторя още веднъж  - онова, което става сега не може да предизвиква други чувства, освен огорчение, тъй като много неща са направени за развитието на нашите двустранни отношения. Просто се случват неща, които логично не могат да бъдат обяснени по никакъв начин и това разбира се, предизвиква у нас въпроси и аз много бих искал това, не знам как да го нарека - лов на руски дипломати, да приключи. Има много полезни неща, които може да свършим занапред. Бих искал силите, които пречат на строителството на „Балкански поток“, да оставят на мира и България, и Русия. Аз разбирам по този начин нещата – „Балкански поток“ е проект, който е потребен на България, отговаря на нейните икономически интереси и съм говорил за това с министър-председателя и с министъра на енергетиката, че този поток ще бъде построен. Вярвам на министър-председателя и на министъра на енергетиката, че проектът ще бъде осъществен. Но ситуацията е такава, че това не може да предизвика радост у мен. За съжаление, със сигурност сте чули изказването на господин Хейл, който говори по българското радио и каза, че „Балкански поток“, който за него е разновидност на „Турски поток“, не трябва да се строи, той създава проблем за САЩ и за цяла Европа. Това чух аз.

Аз също чух изказването на думите на зам.-държавния секретар Дейвид Хейл - за тях "Балкански поток" и "Турски поток" е абсолютно едно и също нещо. Може ли да ги убедите в обратното, че това са два различни проекта?

Ще ви кажа, че „Турски проток“ е газопровод, който е построен от Русия до Турция по дъното на Черно море, който излезе на крайбрежието на Турция, една негова част, е предназначена за турско потребление, а втората линия тръгва към Югоизточна Европа. И по нататък - на границата, където аз бях тогава в Странджа, този „Турски поток“, по 11-километрова връзка, се свърза с газотранспортната система на България. А по-нататък, както казва г-н премиерът, това е „Балкански поток“ и той е прав, според мен. Знам го, защото този поток ще тръгне за страните от Югоизточна Европа, включително Балканските страни и той ще работи в този формат. Затова споделям позицията на министър-председателя на България, да споделям я.

Споделяте - това са 2 различни проекта, казвате вие.

Това го казва министър-председателят Бойко Борисов. Той казва, че този поток представлява част от газопреносната система на България, която свързва границата на Сърбия с границата на Турция и по тази система ще тръгне газ, който ще донесе транзитните такси за българската държава. Знаете ли, сега това, че газът върви през Турция, от януари, газът тръгна през Турция за България и хазната на България ще получи около 40 млн. евро. Защо ще получи? Защото този газ иначе би преминал през Румъния и България би трябвало да плаща за транзита съответните такси. Това означава, че този газ ще е по-евтин, отколкото преди. Това означава, че българското население ще получава газ. Знаете ли колко газ постъпва в България? На този политик, който докара газ в българските домове, трябва прижизнено да му се издигне паметник! Не говоря за София. Ако в София има газ, каква ще е атмосферата? Какъв ще бъде въздухът в София? Знаете какви са информациите за замърсяването на въздуха. Това са много плюсове. Аз смятам, че премиерът е прав и му вярвам. Това е. А това, че нещата не се харесват на някого, какво да се прави! Не може да се харесаме на всички! Животът просто е такъв. Просто не трябва да се създава такова напрежение в двустранните отношения. Смятам, че това не е правилно. Да, разбирам, че Николо Макиавели казва, че целта оправдава средствата. Може би в това има някаква истина.

Искам да ви върна към шпионския скандал и неговите разновидности, защото ако върнем събитията преди 21 октомври, миналата година, беше белязана от 2 големи скандала, в които бяха замесени руските служби. Според "Ню Йорк Таймс", опитът за убийство на българския оръжеен търговец, Емилиян Гебрев, е отворил очите на западните служби за съществуване на таен екип от руски убийци, който е действал в няколко страни на Европа. Вие чували ли сте за "Част 29 155"?

Задавате ми такива въпроси, които ми напомнят за историята на чудовището от Лох Нес - всички го знаят, но никой не го е виждал! Не знам за подобна част и кой знае за тази част изобщо нещо. Може би е взето от някои фантастични сборници. Не познавам такава част и смятам, че не е сериозно да се говори за нещо, което не знам и не искам да знам, защото това са фантазии.

Според Ню Йорк таймс и Белинкет Западните служби стоят зад разкриването на случая на г-н Гебрев, според източници, цитирани от тези издания, заснети от камерите в гаража на Гебрев в София, който маже дръжката на вратата му с бойно отровно вещество е същият, който ръководи екипа при покушението срещу Сергей Скрипал в Англия. Има и самоличност на този човек. Сергей Федотов, фалшиво име -  Денис Сергеев- истинско име

Какво ще Ви кажа първо на първо. Първо съм учуден от тази тема. Това е в контекста на напрежението, което се създава между Русия и България и точно в този контекст се появяват тези разкази. Делото на Гебрев, не знам за какво става въпрос, защото тогава дори не съм бил в България. Пристигнах в България през октомври 2016 година, преди 3 години. Тази история, както я представяте се е случила някъде през пролетта на 2015 година. Но смятам, че всичко това е някаква абсолютно странна, специално реанимирана история, за да се подгрее ситуацията, която се случва в нашите двустранни отношения. Знам, че на 23-ти прокуратурата се е обърнала към Интерпол с искане да се издирят тези хора, които са участвали в делото на Гебрев.

Подали са такава молба, добре, но ме учудва защо периодът съвпада със ситуацията, в която се намират нашите двустранни отношения. Защо не се случи преди една година? Не в някакъв друг период, а точно сега. Нищо не е случайно, знаем това, ние сме сериозни хора с Вас.

Това ме учудва, казвате, че някой Федотов, или както нарекохте този човек, че са го видели в гаража, че е мазал дръжките на колата. Не знам, разбира се. Ако е мазал дръжките и са се отровили бащата и синът, а във Великобритания, след това са се отровили бащата и дъщерята, възниква странна мисъл в мен. Защо е такава странна селекция - баща и син, баща и дъщеря, при това несполучлива... И фактът, последното, което ще кажа - това, че е изпратено искане в Интерпол, не означава, че тези хора са виновни. В цивилизованите страни и в България се прави така. Само съдът доказва виновността или невиността на човек. Нали така стоят нещата в България? Кажете ми - нали съдът доказва вината или пък я доказва издирването?

Да, съдът трябва да прецени дали да изпълни искането за трансфер или предаване на чуждо правосъдие. Вие сте посланик, на мен ми е ясно, че не бихте коментирали работата на службите в детайли, но нека ви задам един такъв въпрос- въпросното лице Денис Сергеев, търсил ли е контакт с руското посолство, докато е пребивавал в София през 2015 г.? Може би сте задали този въпрос на вашите колеги или на вашия предшественик?

А защо трябва да му задам този въпрос? Това не би трябвало да се случва, защо този човек трябва да съществува. Не знам откъде решихте, че той трябва да се обръща към посолството. Тогава не съм работил в посолството. Не знам каква е връзката с посолството. Защо го издирват? Каква е целта?

Защото скандалът стана вече прекалено голям.

Защото без посолство няма скандал! Разбирам, че трябва да се включи посолството. 3-ма души, 3-ма дипломати за 2 месеца - това е една много добра ситуация. За едно денонощие на двама им е забранено да влизат в България и това е нормално? Не смятам, че това е нормално за цивилизованите двустранните отношения. Ако това е цената за построяването на „Балканския поток“, това е твърде скъпа, твърде висока цена за двустранните отношения. Ние пазим тези отношения. Така разбирам нещата. И вие трябва да ги пазите не по-малко - това е нашата двувековна история, това е моята позиция, извинете ме, може би има и други позиции, допускам, разбирам, полярност на мненията, но смятам че съм длъжен да кажа всичко това.

Разбира се, поканили сме ви, за да чуем вашите отговори и вашата позиция. През седмицата бяхте на среща в Министерството на енергетиката- това ли беше темата на разговора? Това ли казахте на тях, че не може да се харесаш на всички?

Не знам на кого може да се харесаш. Дали може да се харесаш на своите американски съюзници? Знам, че вашите американски съюзници не искат да има този газопровод. Не искат да го има „Балкански поток“. Знам, че госпожа Теменужка Петкова, посети Америка, че е приета на съответното равнище, знам просто я попитах какво е положението, ще го има ли „Балкански поток“? Тя ми каза: Да. Каза ми, че и премиерът и самата тя - Теменужка Петкова, ще направи всичко възможно, за да бъде реализиран този проект на Русия и България. И мен това ме устройва. Това е един задоволителен отговор и съобщих за това в Москва.

На този фон, на фона на нашите двустранни отношения в момента, да очакваме ли посещение на външния министър-господин Лавров, на президента Путин скоро в България?

Виждате ли - дори подтекста на вашия въпрос звучи по начин сякаш, дали може да пристигне г-н Путин?

Не дали, дали би имал желание.

Да, аз ви разбирам защо говорите това, защото разбирате, че обстановката, която се създава не е благоприятна. Знам, че има такива сили, които не биха искали господин Лавров да пристигне в България, има сили, които не искат г-н Путин да дойде тук. Знаете ли кога за последен път дойде тук президентът Путин.

Спомням си много ясно, защото отразявах това посещение през 2007 г.

През 2008 г. стана. Питам дали ще бъдат ритуални тези посещения - по повод годишнината от Освобождението на България или ще са посветени във връзка с някакви конкретни проекти, някакви конкретни дела, някакви постижения. Смятам, че имаме всички възможности за това. Много бих искал г-н Лавров да пристигне в България. От 2014 година, той не е идвал тук, това са 6 години. Отдавна е време да дойде. Имаме теми за съвместни преговори и се надявам това посещение да се състои, надявам се на това. И посещението на Путин е едно много важно посещение, той е поканен официално. Надявам се, че подобно посещение ще се случи, но затова е необходима съответната подготовка, трябва да бъдат осъществени някакви големи проекти и тогава ще говорим, че е назряло времето за подобно посещение. Много бих искал страницата, на която се намираме сега да бъде обърната. Знам, че голямата част от населението на България с голяма любов и симпатии се отнася към нашата страна. Имаме един Бог, един език, обща култура, общо изкуство, има много неща общи - ние винаги сме били един до друг и ще бъдем един до друг. Смятам ,че тези контакти, тези посещения трябва да продължават и затова работя в България вече три години и ще правя всичко, за да се развиват напред тези отношения. Това е моята задача, затова работя в България.