Пригожин е лично произведение на Путин, което се обърна срещу създателя си - свали маската на руския президент и показа, че той е страхливец и не може сам да взима решения.

Това каза в предаването „120 минути“ руският политик Генадий Гудков, който е бивш депутат и бизнесмен. През последното десетилетие той е един от най-яростните критици на президента Владимир Путин. От 2019-та живее в България и създава опозиционното сдружение „Свободна Русия“.

„Това беше опит за въоръжено въстание, което приключи с разбирателство между Пригожин и Путин. Това въстание не беше насочено директно към Путин. Пригожин е лично произведение на Путин – това е най-верният му човек, за когото той създаде една частна армия. Но в един момент Пригожин влезе в жесток конфликт с министъра на отбраната и загуби връзката с Путин“, каза той.

Гудков смята, че за лидера на „Вагнер“ е било много важно руският президент да му се обади и да го подкрепи срещу министъра на отбраната. „Не изключвам, че е имал данни, че са искали да го унищожат“, отбеляза още той.

Руският политик и бизнесмен е категоричен, че целта на този поход към Москва е „Пригожин да си запази живота и да съхрани армията „Вагнер“ в този остър конфликт с Министерство на отбраната“. „Това беше спектакъл за един зрител, а този зрител беше Владимир Путин“, поясни той.

Генадий Гудков отбеляза, че походът на „Вагнер“ е голям удар по имиджа на Владимир Путин, защото истинският печеливш е Евгений Пригожин. „Той показа, че режимът на Путин е прогнил, както и че президентът е човек, който не може да взима самостоятелни решения. Освен това той е страхливец – вчера заряза всички хора в Кремъл, качи се на самолета и ги остави да се оправят сами“, поясни той.

Руският политик смята също така, че министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб са неспособни да водят война и да вземат решения. „Те решават проблемите като изпрашат на фронта хора за пушечно месо“, допълни той.