Когато стартира своето станало вече световноизвестно разследване за руските пропагандни тролове през септември 2014 г., Йесика Аро е само на 33 години – млада жена, която мечтае за семейство и бляскаво бъдеще.

След статията ѝ в обществената медия Yle, която обяснява как Русия води информационната си война зад граница, срещу нея започва безпрецедентна кампания, целяща да изтощи психиката ѝ и да запуши устата ѝ.

Хиляди еднотипни лъжливи коментари, опитващи се да я дискредитират, нещо което се случва и с десетки български общественици, които са критични към руското нахлуване в Украйна. Финландската журналистка, живяла известно време и в Русия, е принудена да напусна родината си, но не се поддава на психологическите атаки и не се отказва от темата.

„Tроловете на Путин“ от Йесика Аро е стряскаща книга –разследване, което изобличава тайните на може би най-жестокото психологическо оръжие за масово унищожение на XXI век. Разследване, което – ще ви накара да погледнете на всичко, написано в интернет, с други очи.

Започнах представянето на Финландия с факта, че коалиционното правителство във Вашата държава е сформирано от 5 партии, ръководени от жени. Нека започна с историята на баба Ви, Манука. Какво е Лотта Свярд?

–  Лотта Свярд е организация на жени и момичета, които, доброволно, като войници са защитавали Финландия от Съветския съюз, когато Съветският съюз ни нападна през Втората световна война. Лотта Свярд, тези дами и невероятни тийнейджърки защитавали цивилните по целия фронт! Например, баба ми Манука е свирела на пиано и пеела във военна болница за ранените войници там. Също така следяла въздушното пространство с бинокъл, така че ако съветски военни самолети тръгнели да нападат, тя първа би узнала и известявала отбранителните сили.

Вие сте сред първите европейски журналисти, които започват да разследват руската пропаганда в социалните мрежи. Кога осъзнахте, че тази пропаганда влияе на обществото Ви?

– През 2014 г. почнах да разследвам новото тогава явление на руска информационна война. Разследвах в продължение на няколко месеца и вече през 2015 г. забелязах, че някои от тези операции на тролове наистина имат въздействие върху финландското общество и финландските граждани.

Например, някои тролове бяха нападали отдели финландци след като изразили мнението си или журналистическа информация за Русия или Кремъл в социалните мрежи. Скоро след агресивните руски нападки в социалните мрежи, много финландци спряха да използват социални мрежи, защото бяха уплашени от тролове, които ги тормозеха, наричаха ги агенти на ЦРУ, русофоби, дори заплашваха да ги убият. Това се случваше още 2015 г.

Още след първите Ви разкрития ставате обект на масирани атаки. Как бихте ги описали?

– Не беше приятна гледка. Даже няколко пъти бях принудена да се преместя в чужбина, за да мога да живея по-спокойно и да продължа книгата си. Толкова много мои сънародници, истински финландци, се бяха превърнали в хейтъри и ме нападаха.

Пращаха ми заплахи за убийство, закани за изнасилване, развиваха ужасни фантазии как ме убиват или тормозят. Не можех да водя спокоен живот. А от полицията ми казаха, че съм обект на импулсивно насилие. Т.е., ако бях на грешното място в грешния момент… Първоначално, тези атаки дойдоха от Русия, в руски фалшиви медии. Разпространени бяха във форум с фалшиви новини, твърдящи, че работя в сътрудничество с американски и балтийски специални и разузнавателни служби.

Представяха ме като чуждестранен шпионин, като агент. Както знаете, това е най-голямата обида в Русия и така ме обявиха за огромна заплаха за руската сигурност. Скоро това се разви и обвиненията се разпространиха във финландски фалшиви про-Кремълски медии, сайтове като вестник "Какво, по дяволите", които разпространяват език на омразата, както и в днешно време теории за коронавируса…

Финландия обикновено води в класациите за свобода на словото. Как така бяхте принудена да напуснете страната си през 2017 г.

– Относно свободата на словото във Финландия, това също значи, че позволява разпространението на език на омразата и заплахи. В законодателството ни няма нищо, което да позволи на полицията или други служби за сигурност да предприемат действие. Можех само да заведа дело, което и направих през 2016 г. За това също ми отмъстиха.

Беше много трудно. Наистина, сякаш имах работа с мафията! Затова осъзнах, че е по-добре да си тръгна, за да се чувствам в безопасност и да не бъда принудена да си държа очите на четири. През 2016 г. беше толкова лошо положението, че ме преследваха. Например един от вестника "Какво, по дяволите", прокремълски екстремист, ме преследваше по събития и ме снимаше.

Атаките срещу Вас започват през 2014 г. Кой е г-н Бакман? Какво общо имаше той с Москва?

– В началото голяма част от тези руски фалшиви новини за мен идваха от Йохан Бакман, финландски гражданин, но представляващ московски институт, Руски институт за стратегически изследвания. Много интересен институт, релевантен за сигурността на Европа и САЩ. Според Агенция Ройтерс, това е мястото, разработило тролските операции срещу президентските избори в САЩ през 2016 г. Също така за РИСИ се знае, че се контролира от служители на руските служби за разследване.

Хората, работещи за Федералната служба за сигурност (ФСБ) или Службата за външно разузнаване, и дори военното разузнаване (ГРУ), са назначени от самия президент Путин. Това е РИСИ, това свързва Йохан Бакман с руската държава.

Споменавайки Института за стратегически изследвания, в книгата вие споменавате, че по това време е ръководен е от Леонид Решетников. Каква е ролята му в този Институт?

– Той беше директор, уважаван подполковник и близък съюзник на Владимир Путин. Той също ръководи Института през 2016 г., когато служители на РИСИ се опитаха да направят преврат в Черна гора, когато Черна гора имаше правителство, ориентирано към Запада, към НАТО.

Руските тролове и специални служби нямаха друг избор освен да се опитат да нападнат правителството, да се опитат да го свалят и да изградят прокремълско правителство. Това е видът действия, ръководени от Леонид Решетников.

Освен това, той действа като руски пропагандист – можете да видите какво пише по различни теми, например в сайта Russian Insider – прокремълски и вероятно свързан с, ако не и редактиран от руските разузнавателни служби сайт с фалшиви новини, каквито изникват постоянно от години насам.

Как бихте описали фабриката за тролове в Санкт Петербург?

– Фабриката за тролове в Санкт Петербург, първоначално разкрита от руски журналисти, които даже бяха успели да се вмъкнат вътре още през 2013 г., за което ги поздравявам, възхитително е. Та те още тогава я разкриха и обясниха как работи. В общи линии 20-годишни младежи работят там, дават им различни теми, по които да пишат всеки ден, като отидат на работа.

Те трябва да подхранват тези страхове, публикувайки от фалшиви профили и да пишат прокремълски и про-Путин мнения, сякаш идват от истински хора. А на тях им се плаща за това. Така че си е промишлена руска пропаганда в социалните мрежи. Когато отидохме през 2015 г. да разследваме в Санкт Петербург – видяхме, че официалното име на тази организация е "Агенция за интернет изследвания".

То набира към момента мениджъри по социални мрежи, копирайтъри, както и графични дизайнери, работещи на 12-часови смени, включително нощни. Търсеха хора, говорещи английски. Така че се обадихме на човешките ресурси, представихме се, че търсим работа. Питахме ги какъв материал искат да пишем, ако отида на работа и отговориха "Политически новини". Така че още тогава имаше международна операция за пропаганда от тази фабрика.

Колко души работят там и каква им е заплатата?

– Стотици. По изчисления са между 300-400 души. А заплатите се различават, в зависимост от сложността на работата. Някои копирайтъри получават еквивалента на 400-500 евро, а някои от шефовете във фабриката за тролове получават около 660 евро. Това си е добра заплата за Санкт Петербург, но нито един от работещите там не се гордее с работата си. Когато се опитахме да ги интервюираме, никой не искаше да говори пред нас. Буквално отвръщаха глава, не искаха да бъдат свързвани с мястото.

Разирам. Те работят 12-часови смени, за да покрият различни часови зони може би? Да покрият различни езици?

– Да.

След статиите Ви за фабриката за тролове, получавате съобщение от починалия Ви баща. Как се почувствахте?

– За малко не се свлякох на земята! Четейки го, сърцето ми се сви, устата ми пресъхна, изпитах пристъп на тревога. За щастие тъкмо се видях с приятел, а и по-късно като анализирах съобщението осъзнах, че това само ми показва, че тормозещите са готови и способни да стигнат до брутални неща, за да ме сплашат да не си върша работата.

Това беше отвратителен удар, защото засяга и другите членове на семейството ми. Майка ми и сестра ми също не се радват, като чуят за подобен вид отвратителни и безобразни съобщения. Срамувам се от хората, изпращащи такива съобщения.

Коментарите и пропагандата на троловете са много вулгарни. Защо? Какъв е психологическият ефект според Вас?

– Това е много добро описание – абсолютно вулгарно е. Вулгарно е, за да се създаде чувство на омраза, на ярост, на страх или тревожност у получателя – и в ума, и в сърцето, и в емоциите му. Много от тази руска информационна война внимателно се разработва, за да засегне психологията ни. Ето защо троловете например заплашват и използват отвратителни думи, за да ни сплашат.
Например като публикуваме мнението си за руския режим или действителна информация за Русия. Видях от разследването си, че много хора искаха да избегнат това отвратително чувство на неудобство дори, което получават след като троловете ги нападат просто защото упражняват свобода на словото.

Имате ли отговор на въпроса защо в днешния свят, когато казваме, че владеем технологиите, е ясно, че е много лесно да се повлияе на избори, референдуми, чувствата на хората? Изглежда не владеем съвсем технологиите?

– За съжаление не. За съжаление много хора не искат да осъзнаят, че съществуват политически технологии с цел превземане на ума и душата ни, способни и готови да извършват това мерзко действие на промиване на мозъци, на насочване на пропагандата към тясно определени групи и наистина на прекосяване на границата както от етична, така и от правна гледна точка, за да получат своето и да ни накарат да правим каквото поискат, да владеят и от дистанция. Руските пропагандисти са много добри в това да повлияят върху хората и да мислят, че дори не съществува руска информационна война, въпреки че те самите открито говорят за това в руските медии.

Как живеете и работите днес? Чувствате ли се в безопасност след издаването на книгата на толкова много езици?

– Чувствам се по-безопасно, но продължават заплахите. През тази седмица например прочетох две заплахи за себе си, след няколко публикации в блога ми, които про-Кремълските тролове и активисти не искат да бъдат публикувани. Винаги я има тази реакция от там. Но сега, в момента, мога да започна вече следващата ми книга за руската хибридна война, както и да обучавам хората да различават и противодействат на руската пропаганда, изграждайки устойчивост спрямо нея. Така че съм добре, благодаря.