Войната в Украйна се усеща навсякъде и по всяко време. В тази обстановка разследващи украински журналисти работят вече две години. Отначалото на агресията във фокуса на репортажите им са основно военните престъпления на Русия.

Валерия Егошина, която работи за радио „Свободна Европа“, прави едно от най-силните разследвания в кариерата си в Изюм, когато градът е освободен от украинската армия.

Снимка: bTV


„Аз видях всички погребани тела. Намерих момиче на около 30, с червена коса. Гледах я и си казах – „това можеше да съм аз, ако нямах късмета да не бъда в Изюм“, разказва разследващата журналистка Валерия.

Снимка: bTV


По време на друго разследване Валерия се среща с двама мъже в стратегическия град Балаклия в Източна Украйна, измъчвани от руската армия. Решава да стигне до авторите на престъпленията и намира ключова следа - фамилно име.

„Имаше поне 500 души с това име в Русия. Проверявах, проверявах и намерих служител на Федералната служба за сигурност на Русия. Сравних всичко, намерих снимки. Върнах се отново и показах снимката му и хората започнаха да го разпознават“, разказва тя.

Снимка: bTV


През последните месеци разследващата журналистика в Украйна отново връща на вниманието на публиката и една позабравена от началото на войната тема - корупцията.

„Корупцията се променя в Украйна. Някои стари схеми изчезват, някои нови се появяват. Природата на корупцията се променя. Не мога да сравнявам нивата отпреди и след войната. Но вълната от възмущение, причинена от корпуцията, е много по-голяма. Защото сега имаме война, имаме хора, които умират за тази страна и хората не искат да приемат корупцията, както може би са я приемали преди“, казва разследващият журналист в „Киев Индипендънт“ Данило Макрък.

Снимка: bTV


В края на януари Украинската служба за сигурност съобщи, че е разкрила мащабна корупционна схема с оръжейни доставки. Става дума за подписан през август 2022 г. договор за 100 000 снаряда на стойност около 40 милиона долара. Плащането е извършено предварително, но муниции така и не са били доставени. Проверяват се петима високопоставени служители в Министерството на отбраната.

При встъпването си в длъжност през 2019 г. украинският президент Володимир Зеленски каза, че борбата с корупцията - важно условие по пътя на страната към ЕС, ще е сред основните му приоритети.

„Властите не са много отворени към медиите в момента. Те се опитват да не комуникират, да отклонят въпроси, обяснявайки че заради закона не могат да разкрият много информация. Но все пак много обществена информация е достъпна. Можеш да видиш разходите, да анализираш тези разходи и да разкриеш корупция там. Може отново да отвориш декларациите на украински официални лица и политици и да видиш какво са купили, къде харчат парите си“, допълва Данило Макрък.

Снимка: bTV


На този фон дезинформацията от Кремъл не спира да нахлува в страната от различни канали и да размива истината.

„Русия се опитва да изплаши украинското население от регионите до фронтовата линия и да разпространява дезинформация относно опитите да окупира нови територии в Украйна - в Харков, Донбас. Oчевидно Русия няма такива възможности, защото загуби огромен брой муниции и хора“, казва Володимир Соловиан от „Аналитична група за хибридна война“.

Снимка: bTV


„Трябва да провериш всичко, да си много внимателен към всяка информация. Трябва да разбереш откъде идва тази информация, което е основата на медийната грамотност, никога да не си мързелив да провериш нещо два пъти. А ако си журналист – три пъти“, съветва Диана Буцко, журналист в „Hromadske“.

Снимка: bTV


„Очевидно живеем в пропагандна война между Украйна и Русия и е важно за нас като журналисти да разберем също и къде е украинската пропаганда, къде е украинската истина. Това е умение. Понякога можеш да усетиш, че нещо не е наред в информацията и бързо да провериш дали е истина, или не. Често Русия се опитва да замъгли престъпленията си с пропаганда. Например, имаше убийство на дете в Херсон и се опитаха да дадат много версии какво се е случило, защо се е случило, защо е имало стрелба. Най-лесният начин е да  говориш със свидетели. Проблемът с руската пропаганда и най-трудно за преодоляването ѝ е, че се отнася до територии, които все още са окупирани. Нямаме достъп до там“, казва разследващият журналист Данило Макрък.

За да опровергават фалшивите новини, журналистите в Украйна следят и руските информационни канали. Те ги използват за събиране на данни, но не им се доверяват.