Опасно е да си роднина и опонент на Башар Асад. Това каза в предаването „120 минути” Рибал Асад – първият братовчед на президента на Сирия. 

 

„Ние не сме ислямистките опозиции, които могат да критикуват и да загубят позиции пред международната общност. През последните 10 години искам да преминем към демокрация и политическа промяна. За жалост милиони бежанци загубиха домовете си, един милион са мъртви, спряха да ги броят на 450 хил., а това беше преди няколко години”, каза Асад.

Снимка: btvnovinite.bg

Братовчедът на сирийския президент твърди, че през 1994г. е първият опит за покушение над него на летището в Дамаск.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Това беше 40 дни след смъртта на моя братовчед Паса, който беше подготвен от своя баща да поеме властта. Имах пререкания с брат му Башар, който точно с беше върнал от Лондон и започна своето обучение да бъде катапултиран като президент на Сирия. Те трябваше да ме убият, арестуваха ме, но баща ми заплаши, че ако нещо се случи с мен, те ще вдигнат война в Дамаск”, каза Рибал.

В момента Рибал Асад живее в Лондон, но британските власти отказват молбата му за гражданство. „Това е много тъжно и шокиращо. Държавата, в която работех, учех, където приех моите ценности относно демокрацията и правата, ми отказаха да стана техен граждани, въпреки че има много членове на семейство Асад, които са британци – жената на Башар. Причината е, че това щеше да рефлектира на международните им отношения”, заяви първият братовчед на Башар Асад.

Снимка: btvnovinite.bg

Рибал коментира, че е ужасен от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Според него това не трябва да се повтаря и допълни, че Турция също има вина.

„Хашоги беше много близък с турското правителство, със съветниците на Ердоган и тайните служби. Те постоянно следяха телефона му. Два частни самолета излитат от Саудитска Арабия за Турция – те знаят много добре кой е на борда на тези самолети, имената на пасажерите. Имаха четири часа да информират Хашоги да не ходи в консулството, но те избраха да не му кажат”, коментира Рибал.

Снимка: btvnovinite.bg

По повод влезлите в сила санкции срещу Иран, президентът на САЩ Доналд Тръпм сподели своя снимка с надпис „Санкциите идват” с шрифт, който се използва сериала „Игра на тронове”.

„Виждали сме, че Тръмп има специален начин да ръководи държавата. За Сирия Тръмп свърши добра работа, той успя да премахне ИДИЛ, а предишната администрация не го направи за 6 години”, заяви Рибал.

Целият разговор с Рибал Асад вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!