Той е израснал в Мексико Сити, за да се превърне в едно от най-големите имена в света на операта днес. Защото Рамон Варгас е виждал всичко - бедността, вярата и успеха. За него казват, че лекува души.

Само преди няколко дни на сцената на Софийската опера се качи един от най-признатите тенори на нашето време – Рамон Варгас. Преди да започне да обикаля обаче, той е просто едно момче от Мексико Сити, родено без много възможности, но с големи мечти.

Снимка: bTV„Музиката ме избра. Бях дете, когато започнах да пея. Участвах в голям и известен момчешки хор в Мексико, в Базиликата на Дева Мария от Гуаделупе в Мексико Сити. Започнах да пея там на 10-годишна възраст и изживяването беше невероятно. Това са най-хубавите ми спомени - времето за игра, за пеене, за творене на музика, да се наслаждаваш на живота, невероятно беше“, разказа музикантът.

Снимка: bTV

Любовта му към музиката бързо го отвежда извън родината. Малко след неговия дебют на мексиканска сцена в ролите на Фентон във "Фластаф" и Дон Отавио в "Дон Жуан" той печели конкурс в Милано и заминава за Австрия. Там бързо покорява Виенската Щатсопера.

„Престоят ми във Виена беше важен етап от живота ми. Не само за кариерата ми. За първи път се сблъсках с друга култура, други езици, друг начин на живот. Почти всеки ден бях в публиката в операта. Да чувам и виждам певците на живо не само от записите, от филмите, от телевизията, а съвсем на живо, беше от огромно значение“, добави той.

Снимка: bTVДнес Варгас е на върха, но казва, че пътят дотук е дълъг.

„Никога не съм очаквал начина, по който се разви животът и кариерата ми. Исках да пея, да се наслаждавам, да живея за работата си. Най-важният момент за мен бе, когато подписах първия си договор в малък театър в Люцерн, Швейцария, защото тогава вече бях професионален певец и можех да се издържам от гласа си. Получих възможности и се възползвах от тях. Въпросът не е само да се разкрият възможности, а и да ги използваш. Аз бях готов да пожъна резултатите от опита си“, каза още Варгас.

Той добави, че едно от най-невероятните неща в работата му е, че можеш да пътува и да открива нови хора.

Снимка: bTVДори с толкова много опит зад гърба си той е убеден, че всеки следващ ден носи нов урок със себе си, а причината да е все още толкова вдъхновен, Рамон Варгас отдава на едно: „Любопитството и енергията да прекосяваш нови граници. Все още уча нови роли, тази година отново ще имам такива. Дори след около 70 различни роли в кариерата ми все още се вълнувам за новите“.

Животът на оперния певец е белязан и от една трагедия, той губи първия си син Едуардо, когато момчето е само на 7 г. Това обаче не само, че не сломява него и съпругата му, а поставя началото на благотворителна кауза, която продължава вече над 20 години.

„Основахме фондацията "Рамон Варгас" заедно със съпругата ми и група приятели. Помагаме на деца и младежи с увреждания в Мексико чрез общностите им. В Мексико, както и в много други страни в Латинска Америка, хората са много бедни и понякога важните болници, местата, които могат да помогнат на тези хора, са в големите градове. Често хората напускат малките населени места да търсят начин да помогнат на децата си и разделянето на семейства е голям проблем. Някои деца остават при чичовци, други при баби, докато майката отива в големия град в опит да им помогнат. Не помагам, защото вярвам, че трябва да го правя, че Бог ще ме възнагради по някакъв специален начин. Правя го, защото е отговорност на всеки човек да помага на околните. Вярвам, че така можем да оцелеем и да помогнем и на себе си. Когато помагаш на хора в нужда, помагаш на себе си“, добави той.

Дори на 60 г. тенорът все още гледа напред в бъдещето и е все толкова вдъхновен както да помага на хората, така и да лекува душите им чрез магията на музиката.

„Искам да продължа да пея, колкото е възможно по-дълго. Вярвам, че има хубава и лоша музика, хубави и лоши опери, хубава поп музика и лоша такава. А музиката трябва да е хубава и ако е - помагаш на хората и на душата им, допринасяш за по-добър свят“, обясни Варгас.

Според тенора музиката е много важна, а културата ще спаси човека, защото тя ни прави много по-чувствителни спрямо околните и помага да ги уважаваме повече.

„Когато разбираш културата, музиката, литературата на твоята и други страни ще бъдеш много по-добър човек. Светът има нужда да се уважаваме повече, да бъдем близки до околните по различни начини, а изкуството и културата са едни от най-важните начини за това“, допълни Варгас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!