Живеем във времето, в което ако по интернет някой напише, че навън вали дъжд, трябва да погледнем през прозореца, за да видим дали пък не грее слънце. В студиото на „120 минути“ репортерът Росен Цветков отново провери фактите в темата „Нов мистериозен вирус плъзна от Китай“.

„Стряскащи са тези заглавия и могат да ни накарат да четем, но ако погледнем фактите отблизо, ще видим, че няма нов китайски вирус. Затова говорят всички здравни експерти по света и у нас. Става дума за комбинация от познати вируси и няма нищо стряскащо в това, което се случва“, коментира Цветков.

„Използват се същите канали и стратегии както при COVID-19. Отново това се случва с Китай – там в момента има епидемия и респираторни вируси, които са познати. Жителите на страната преди година излязоха последни от ограниченията на пандемията и имунитетът им е изключително отслабен. Няма място за паника и няма място за тревога. Нека слушаме експертите и да им вярваме“, посочи още той.

В множество онлайн публикации като причина за увеличения брой респираторни заболявания сред деца в северен Китай беше посочен "нов", "мистериозен" вирус. През последния месец китайски медии показаха как хиляди деца чакат с родителите си в препълнени болници за преглед.

В края на ноември Световната здравна организация официално поиска информация и лабораторни резултати от китайските здравни власти. Получи ги за по-малко от 24 часа. От СЗО твърдят - не е установен нов или необичаен патоген.

Кристиан Линдмайер, говорител на СЗО

„Докладваните симптоми са общи за няколко респираторни заболявания и в момента Китай и болниците съобщават, че клиничните прояви са причинени от циркулиращи известни патогени. Микоплазма пневмоние е често срещан респираторен патоген и честа причина за пневмония при децата. Лесно се лекува с антибиотици“, коментира Кристиан Линдмайер, говорител на СЗО.

„Категорично няма никакви данни за нов вирус, за причинителите на тази пневмония в Китай – категорично! Данните, които имаме – това са официалните данни, официална информация от китайските здравни власти, проверена от СЗО, официализирана от нея, е за наличните, разпространени навсякъде вируси и бактерии. На първо място се откроява микоплазма пневмоние – една бактерия, която, както се вижда и от названието, причинява пневмонии. И след това трите основни вируса – сред които са грипният, аденовирус и респираторно синцитиален вируса са известни, че като усложнения правят пневмонии“, заяви проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Ива Христова

„Това са случаи, които засягат предимно ученическата възраст, но това също не е нещо необичайно, тъй като рисков контингент за тези вируси и по-тежко протичане – действително е при децата. Децата са основните заразяващи се, защото не са се срещали достатъчно с вируса или съответно с бактериите“, посочи още тя.

Това е първият есенно-зимен сезон за Китай, втората по население в света страна, без тежките ограничения заради пандемията от COVID-19, които отпаднаха миналия декември. Именно заради тях имунитетът към острите респираторни заболявания е отслабен, твърдят здравни експерти.“Знаем, че тям бяха приложени едни от най-продължителните, най-сериозните мерки, точно в търсене на нулевия COVID”, посочи проф. Радостина Александрова – вирусолог в БАН.

„В резултат на което първо голям брой хора сега боледуват, много по-силно, много по-тежко го прекарват и като логичен завършек е пневмонията като усложнение“, допълва проф. Ива Христова.

„По отношение на микоплазма пневмение, тя е по-различна от останалите с това, че няма клетъчна стена, което поражда особености по начина, по който трябва да бъде диагностицирана, да речем, в лабораторни условия. Тя предизвиква инфекция на дихателните пътища. Те обикновено са леки, но, разбира се, може да засегне и долните отдели, затова така се казва, да предизвиква пневмония. Повсеместно разпространена е, добре позната. На няколко години предизвиква епидемии. Да речем в Европа – между 1 и 3 години е периодът, в който настъпват. Дания казва, че там са 4“, обяснява проф. Радостина Александрова.

Проф. Радостина Александрова

От април насам ръст в случаите на микоплазма пневмение, според научното издание "Лансет", се отбелязва не само в Китай, но и в редица европейски страни. Сред тях Ирландия, Холандия, Швеция, Швейцария, Уелс, а във Франция и Дания преди дни беше обявена епидемия от микоплазмени инфекции.

„Точно преди COVID пандемията – 2019-2020 година беше последната епидемия, която набира скорост в Европа и Азия, в много държави. Тя беше рязко прекратена от настъпването на COVID пандемията, след което микоплазмата изчезна, много намаля разпространението ѝ. Нищо ново под слънцето, просто микоплазмата се завръща. Междувремено, ние сме забравили - това е причината, поради която възникват епидемиите от микоплазма или въобще, когато е вече стихнал имунитетът в хората, поради това, че не са контактувал и с конкретния патоген“, посочва още проф. Александрова.

Лекари в Китай и здравни експерти не са притеснени от ситуацията. Наричат пневмонията "ходеща", защото протича леко - с възпалено гърло, кихане, кашлица, главоболие, но без повишена температура.

„Тежката пневмония се среща рядко. Дори ако някои деца са диагностицирани с тежка инфекция, комбинираното лечение на традиционната китайска медицина и западната медицина може да се справи с нея“, посочва Лиу Кингкуан, директор на болница за традиционна китайска медицина в Пекин.

„Място за паника няма, тъй като това са нормални процеси през есента, няма необичаен причинител. Това са процеси, които са и в Европа, и в Америка, и така ще бъде през следващите два-три месеца. Нов причинител няма, но и наличните, които има, са достатъчни да ни причинят достатъчно неразположение, тъй като имунитетът ни пада и разумно е да спазваме противоепидемичните мерки, които всички добре познаваме“, казва проф. Радостина Александрова.