В множество публикации в социалните мрежи се твърди, че хлябът е едно от „най-ужасните изобретения на човечеството“.

„Факт е, че ако ядем хляб с мая, тогава дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини. И в същото време отделят продуктите на своята жизнена дейност – токсини, тоест дрожди паразитират в тялото ни“, гласи едно от неверните твърдения.

Снимка: iStock

Освен текстът и илюстративната снимка е подвеждаща – на нея е показан хляб с плесен, а не дрожди. Здравните експерти са категорични – те са навсякъде около нас и не представляват никаква опасност.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дрождите са част от хляба, може би откакто съществува човечеството. Всъщност дрождите не са нищо друго освен мая, която ние ползваме. Това са микроорганизми, които произвеждат най-общо казано въглероден двуокис и предизвикват бухването на хляба. А допълнително дрождите са абсолютно безвредни за нас – като микроорганизми те са навсякъде около нас в целия ни свят и живот – в мляко, в сирена, в бира и т.н.“, обяснява д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Чавдар Христанов, познат от участието си в приключенското риалити „Фермата“, е с 12-годишен опит като хлебар. Обучава се в Университета по хранителни технологии в Пловдив с фокус върху зърнените храни. Има и собствена пекарна.

Дрождите ни заобикалят от милион години, те не са създадени вчера. Няма модерна мая, която ние да ползваме сега, която я е нямало преди 100 или 200 г. Те са култивирани. Всъщност нелепо е твърдението, че дрождите са живи. Хлябът се изпича на 210 градуса. 45 минути стои във фурната. Няма какво да оцелее вътре живо“, коментира Христанов.

Това потвърждават и от Института по микробиология при БАН.

„Дрождите не на последно място са еукариотни организми. Това означава, че имат по-сложен строеж от бактериите и са по-малко устойчиви на вредни въздействия от външната среда. Така че живи дрожди след печенето на хляба и след въздействието на стомашния сок, който им PH2, това е една силна киселина, и жив организъм след стомаха на човека много трудно може да премине в червата на човека. Дрождите по никакъв начин не могат да консумират витамините от човешкото тяло, защото те самите са източник на витамини. Когато правим хранителни среди, и това го знае всички микробиолози, в тях влагаме т. нар. дрождев екстракт. Това са смлени дрожди, които съдържат голямо количество витамини, и те служат като азотен и въглероден източник в нашите хранителни среди“, обяснява проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Гледайте повече във видеото!

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement