Професор Георги Рачев е роден на 11 октомври 1955 година в София. Завършва специалностите "География" и "Философия" в Софийския университет. От началото на 1982 година е преподавател в Катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" на Геолого-географския факултет на Алма Матер.  

Автор е на десетки статии в престижни научни списания и книги, а неговите синоптични прогнози често влизат в домовете на хиляди българи чрез телевизионния ефир. Обича да пътешества из екзотични дестинации. Женен е, има син и дъщеря.

В предаването „120 минути“ той коментира наводненията в Германия. По думите му, водата там е огромна.

„Това е нанесено от реката, не само калта, а се виждат едни големи камъни, които предполагат височина на вълната повече от метър. Хората са разчистили, имаше места в района на Кьолн за 36 ч. валежите бяха 150 литра на квадратен метър. Армията веднага е на мястото, но това са ниски места, които са потопени във вода”.

„Какво се случва с времето, Апостолът го е казал за съвсем друго, но в края на краищата - ние сме във времето и времето е в нас, то нас обръща и ние го обръщаме. Много голямо нещастие, това нещастие се пренесе в Бавария, в Австрия, в Чехия, в Швейцария, вижда се какви невероятни поражения. Само много голяма вълна може да предизвика тези опустошителни разрушения, но хората не плачат много, много, хващат се за работа и веднага искат да възстановят това нещо“.

Според него трябва да се работи още по превенцията на тези неща.

Проф. Георги Рачев разказа, че страстта му към климата и времето е култивирана и идва от един голям шарен, цветен Атлас, който е разглеждал като малък.

Той разказа за пътешествието си в Шри Ланка във ферма за изоставени слонове:

„Хората ги прибират, гледат ги, те са диви и беше страшно като ги пуснаха, за да ги изкъпят и да ги охладят в реката, ако излезеш по пътя – отнасят те. Обожават водата, но са си диви животни“.

От Гватемала си е донесъл парче кожа, на което е изобразен бог Чоки – богът на времето в тази част на света:

„Бог на дъжда, защото тази цивилизация си е отишла поради промяна във валежите, което е довело до по-ниски добиви, настъпил е глад. Някои хора си мислят, че въздействието върху природата е отсега, не е отсега, индианците още преди Колумб са горели прериите, за да се възроди тревата. Въздействието върху природата е много, много от отдавна".

България за мен е всичко, аз съм роден в България и ще живея тук, категоричен е проф. Георги Рачев.