Думата на седмицата е „мисирка“. Така премиерът Бойко Борисов нарече отразяващите го ресорни репортери, които от години следят работата на Министерския съвет. Нашата колежка  Нели Тодорова поиска извинение на място, веднага сред изричането на тези думи.

Междувременно проф. Коста Костов - консултант по белодробни болести и издател и главен редактор на списание „Инспиро“ напусна Съюза на българските журналисти, заявявайки „Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност“.

„Няма по-голяма почтеност от това да защитиш достойнството си – професионално и лично“, обясни решението си проф. Костов в студиото на „120 минути“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм от тази прослойка, която е изгонила Големият брат от главата си. Аз не искам свободата да бъде приета като робство и невежеството да бъде сила“, каза издателят, правейки аналогия с романа „1984“ на Джордж Оруел.

„Получавайки скотска свобода, имаме банани и дънки, но напълнихме ли библиотеките си?“. С този въпрос проф. Костов смята, че формулира проблемът на съвременното ни общество.

„Преди нямахме дънки и банани, но говорехме за Тарковски, Достоевски, „Забриски пойнт“ и Антониони“, казва Костов, който заключава, че в момента сме станали по-бездуховни.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарят коментира и епидемията от коронавирус, която се разпространява в момента. Според него няма причина за паника и тя няма да застраши България.