Професор Даниел Вълчев коментира в студиото на „120 минути”, че не е важно кой е главният прокурор, ако той си върши работота, както трябва.

Освен това дебатът трябва да се извади от тази релса, той е фокусиран върху личността на главния прокурор на принципа приятел – враг, добави деканът на Юридическия факултет на Софийския университет.

Вчера беше предложено прокурор, завеждащ инспектората на Върховна касационна прокуратура, да има възможността да разследва главния прокурор и да му търси наказателна отговорност.

Идеята на правителството за спешни промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт дойде в отговор на критиките, че Обвинител №1 към момента е на практика недосегаем.

Според проф. Вълчев в България прокуратурата по наследство има правомощия, които надхвърлят обичайните за този тип магистратури или институции въобще.

И големият въпрос е, че заедно с централизирания характер, за който често говорим, съществува много сериозна асиметрия между прокуратурата и обвиняемия, коментира още експертът.

„Това е големият въпрос. След промените, особено през 2017 в НПК, ние се върнахме крачка назад и практически ако срещу някого има злонамереност и некомпетентност, то това може да се отрази практически на бизнес кариерата, на професионалната кариера и на здравето му. Ако променим процесуалните правила и се повдига обвинение срещу някого, утре сме в съда и до два месеца насрочват процеса – няма проблем, кой е главен прокурор не се интересуваме”, каза още Вълчев.

Вижте целия разговор във видеото.