В Италия задържаха цяла влакова композиция с боклуци, които е трябвало да бъдат заравяни или изгаряни в България. 

800 тона пластмаса, каучук, гума и парчета плат, не подлежащи на рециклиране. Това превозват 17-те вагона с дестинация "България", задържани от италианските власти в сряда. Предполагаемата цел - да бъдат заровени или изгорени у нас. По документи обаче товарът не отговаря на описанието. 

Според Меглена Антонова от "Грийнпийс"-България, у нас масово проверките се случват само на хартия. "Тоест - нотификации, въобще документално как са описвани отпадъците - институциите най-вече това проверяват, а не се правят на място", обясни тя. 

Така институциите нямат контрол над трафика с боклук, казва експертът от световната организация "Грийнпийс" Меглена Антонова. 

"Най-вероятно се случва незаконен внос на отпадъци, които не би трябвало да се внасят или за депониране или за оползотворяване, което не е с цел електроенергия", посочва още Меглена Антонова. 

Снимка: btvnovinite.bg

Знаем, че МОСВ отговаря за проверката по документи, но след това проверката на товарите - къде отиват, какво се случва... няма такава информация, заяви и Иван Хлебаров от екосдружение "За Земята". 

Според италианския разследващ журналист от "Кориера дела Сера" - Чезаре Джуци, търговията с боклук е свързана с мафията на Апенинския полуостров.

"Преди време унищожаването на отпадъците често се извършваше в Китай, където местните заводи ги получаваха и изгаряха много по-евтино от нашите фирми. През 2017-та обаче китайското правителство наложи забрана да се внасят нерафинирани чужди отпадъци.  Така бизнесът се пренасочва, а схемата не е тайна", отбелязва журналистът.  

Джуци казва, че това е първият известен голям случай с влак, а често боклуците се заравят или само преминават транзитно. Нашите власти пък не са били потърсени за помощ от италианските разследващи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Гост в "Роуминг" в предаването "120 минути" е човекът, който познава отлично престъпния свят, свързан с боклука от Италия. 

Ексклузивно - Антонио Никасо, който преподава култура на мафията, директно от Катанзаро, Калабрия.

Г-н Никасо, можете ли да обясните като цяло що за бизнес е това?

Трафикът на отпадъци е огромен бизнес за престъпните организации. Ндрангета изхвърля огромни количества замърсен промишлен отпадък и участва в изхвърлянето на токсични боклуци от 80-те години на миналия век.

Ние все още не знаем произхода и крайната дестинация в България на товара с отпадъци. Но знаем, че са били подправени документите им. Как ви изглежда това?

Не знам конкретно кой е мозъкът зад този товар. Но знам със сигурност, че много престъпни организации търсят възможности в Източна Европа и непрекъснато търсят канали, пещери, кариери, места, където да могат да изхвърлят отпадъците. Първо са използвали кораби, които потапяли в океана, след това използвали Африка като дестинация, а сега има усещане, че търсят държави в Източна Европа.

Но защо им е да транспортират отпадъците толкова далеч, вместо да ги обработят в Италия?
 
Защото разбира се търсят места, където могат да установят връзка с други престъпници. Тези престъпници, понякога в България или много други държави, предлагат възможности, пещери и незаконни места за сметища. Те това търсят, това е доходоносен бизнес, защото ако ще рециклираш материала законно, цената е висока, но, ако намериш незаконна система за изхвърляне на отпадъците, можеш да минимизираш разходите и е голям бизнес за бизнесмени, собственици на промишлени площадки и имащи нужда от незаконни места за изхвърляне на токсични отпадъци. Понякога престъпниците са перфектният канал за това.

Доколкото разбирам има два вида бизнес с отпадъци. Опасни отпадъци и такива за изгаряне. Какво бихте ни казали за стратегиите на трафикантите?

Ами, стратегията е ясна. Да печелят пари, чрез услуга. Това направиха в Италия, това правят престъпниците в Канада и на много други места. Предлагат услуга и се правят на вид агенция, която я предоставя. Могат да я предложат за малка частица от цената, защото само трябва да намерят незаконно сметище. Това направиха в Южна Италия, особено Кампаня и Калабрия. В един момент, Кампаня беше сметище за много промишлени отпадъци на фирми от Северна Италия.

Какви хора са замесени в този бизнес, трудно ли е да се влезе в него?

Разбира се, трябва да бъдеш надежден. Престъпната организация има такава характеристика – не работиш с когото и да е. Това не е бизнес за хора на свободна практика, а за организация, способна да изгради връзки и съглашателство с това, което наричаме "подземен свят". Това е тъмната страна на капитализма, защото, за да се правят такива неща, трябва да има понякога съучастничество от държавата, прикритие от полицията, да се корумпират хора. Понякога държавата търси незаконни сметища и понякога хората от корпоративната страна търсят по-евтин начин да рециклират отпадъците си. Това е бизнес, в който трябва да се изградят отношения на съглашателство, на връзки. Не може да се прави такъв бизнес от свободни агенти. Трябва понякога да корумпираш хора.

Снимка: btvnovinite.bg

Трябва ли им чадър от властите?

Да, определено. Историята ни показва, че някога в миналото е имало съучастничество, дори на най-висшите нива на правителството. За съжаление, има продължаващо прикритие на тези неща и е много трудно да се разбере процесът и да се разкрият тези връзки с най-високопоставените политици. Но според мен има две нива. На едното ниво са отпадъците, които държавата произвежда и понякога има връзка между бюрократите и престъпниците, за да се рециклират отпадъци от дружества, контролирани от държавата. На второто ниво са корпорациите, говорим за болници, за всякакъв вид фабрики. На тях им трябва място да рециклират отпадъците си и ако плащат пазарните цени, ще е скъпо, но ако намерят връзка с престъпна група, могат да спестят пари. Разбира се, те търсят места, преди 10-ина години беше Южна Италия, после Африка, сега Източна Европа, държави като България.

Как е приятелят ни, главният прокурор на Калабрия Никола Гратери, който също бе гост на предаването ни преди години?

Току-що издадохме още една книга. Сега обикаляме и я популяризираме, книга за мрежата на невидимите, цялото съучастничество, което Ви описах, което прави престъпните организации силни. Идеята, че мафията е като паяк, способна да изплете мрежа на връзки и съучастничество. Никола Гратери върши чудесна работа в Италия, разкривайки тези връзки. Тази сутрин обясняваше пред медиите за мащабна операция, която е провел в Калабрия, но участва в много разследвания и се справя страхотно.