Боклук от Италия се намира и в габровското село Яворец. Местните, които са „домакини” на отпадъчна пластмаса вече година, се притесняват от екологична катастрофа. 


Снимка: btvnovinite.bg
След подаден сигнал bTV тръгна в търсене, дали пластмасата в селото има общо с тоновете отпадъци, хванати от полицията в Милано на път за България.

Боклукът в Яворец се стоварва в база в края на селото и се сортира ръчно. Собственикът на базата е италианец, който иска да разшири дейността. Той не пожела да разкаже за работата на базата.

Кметът на селото Койо Коев също се притеснява, но от намеренията на италианеца. Той обясни, че местните се опасяват от продуктите, които се измиват в базата.

По думите му ако става въпрос за преработка на медикаменти и химически вещества, отпадъчни води могат да доведат до екокатастрофа.

Снимка: btvnovinite.bg
В разговор по телефона собственикът обясни, че отпадъчни води няма да има. Не уточни обаче, къде отива отпадъчната пластмаса, след като работниците я сортират.

Местните също не знаят.

От регионалната екоинспекция обясниха, че италианецът последно е проверяван на 5 септември. Собственикът предоставил договори с дружествата, от които купува и предава.

Снимка: btvnovinite.bg

Пластмасата от Италия влизала у нас през пристанищен терминал Варна.

Към момента няма данни за връзка между италианската фирма в Яворец и тази, която опита да транспортира от Милано 800 тона пластмасови отпадъци за незаконно депониране в България.