Приянка Чопра е актриса, певица, филмов продуцент и носителка на титлата Мис Свят за 2000 г. Но не само това. Със своето поведение и много премерени публични изяви през годините, красивата индийка се превърна в нещо като полубожество за милиони свои сънародници и хора в целия свят. 

Снимка: btvnovinite.bg

Срещаме се в емирство Шарджа, където за интервю с Чопра чакат журналисти от повече от 15 държави. Това е първият човек с повече от 100 милиона последователи в социалните мрежи, с когото се запознавам, но не това е причината през 2016 г., списание "Тайм" да я обяви за една от 100-те най-влиятелни личности в света. Всъщност, причините са много.

Снимка: btvnovinite.bg

Добре дошли в нашето предаване.

Благодаря ви много за поканата. 

Снимка: btvnovinite.bg
Опашката след мен е много дълга...

Да, знам, че изглежда като малка лудост. 

Вие имате красиво име. Какво означава Приянка?

Моето име означава скъпа част от някого или нещо. "Прия" означава "скъпа", а "ънк" означава част на хинди.

Според Вас, как изглежда славата в днешния свят?

Славата има толкова различни измерения. Вече не трябва да си филмова звезда, за да си известен. Можеш да си известен в „ЮТуб“, да си популярен в социалните мрежи... Известността вече не е нещо еднозначно. Въпросът е откъде произтича тази слава. Това е важното. 

Още на 13, Чопра е изпратена при леля си в САЩ. След като завършва гимназия, тя планира да учи аерокосмическо инженерство, но съдбата има други планове. Идва предложение да се присъедини към индийската филмова индустрия, което ѝ е отправено, след успехите ѝ като модел. Дебютът й е през 2003 г. и само три години по-късно вече е сред водещите фигури в индийското кино. 

Но как една жена като нея вижда живота на останалите жени в страната й?

Снимка: btvnovinite.bg

"Мисля, че животът не е лесен за жените, където и да се намират. В Индия съществува съзнанието, че жените имат значение, че трябва да бъдат образовани, че трябва да бъдат представени на различни нива и места и то не само в бизнеса, но и в управлението. Днес може да видите това представителство в Индия наистина добре. Модерната жена там днес е безстрашна и не се притеснява да се бори за мястото си в обществото. Но мисля, че тепърва има много стъпки, които трябва да бъдат предприети по целия свят".

Днес разликата между Холивуд и Боливуд е почти заличена. Живеем във времената на стрийминг платформите, които произвеждат и купуват все повече продукция от целия свят. Това ражда шансове за глобален успех на продукции, които само допреди години са нямали шанс за глобална аудитория.

Снимка: btvnovinite.bg

"Обществата и развлекателната индустрия живеят в симбиоза, в която двете са взаимнозависими. Филмите, телевизията или "екраните", както вече можем да ги наречем, разказват истории, които са важни за хората в определен момент. По същия начин, когато хората гледат тези истории, се вдъхновяват от тях. Така индустрията и обществото се оглеждат едно в друго, като в огледало".

Снимка: btvnovinite.bg

"Възможността да разказваш истории от всяка точка на света и хората да могат да ги гледат навсякъде върху устройството си е невероятна сила! Можете да гледате "Свещени игри" от Индия или "Фауда" от Израел и каквото си поискате. Вече всичко е повече от достъпно. И тази достъпност ни дава уникална възможност да опознаваме различни култури и развлекателния бизнес тепърва ще го осъзнава. Стигнахме до този момент и е невероятно да се наблюдава".

Отговорността на това да си известен. Да те следват над 100 милиона и да внимаваш за всяка своя дума или послание в социалните мрежи, така че да не отблъснеш някого от тях. Как се случва?

"Това е сложен баланс. Да се превърнеш в мишена на критики заради факта, че някой се е почувствал засегнат от нещо казано от теб или пък да използваш платформата, която имаш, за да заемеш позиция и страна. Това е нещо много индивидуално. Всичко, което се случва в момента е ново, публични личности, които стават инфлуенсъри. Това върви с чувство за отговорност. Мисля, че държавни глави и  личностите, които са били избрани, трябва да комуникират по тези канали с чувство на отговорност и повишено внимание".

Снимка: btvnovinite.bg

"Всяко нещо има добри и лоши страни. За мен социалните мрежи бяха създадени, за да свързват хората по света в позитивен смисъл, за да може да се свързваме помежду си бързо. Това беше първоначалната идея на "Фейсбук", "Инстаграм". Но негативната страна, която идва редом с позитивната е, че се получава голям шум. Много е важно за всеки един от нас да разбере нещо и да бъде подготвен. Трябва да се уверим, че възпитаваме децата си да правят разлика между мнението на хора, които не познават и никога не са виждали, които стоят удобно в анонимността зад своя компютър и истинските хора във вашето семейство, приятели, почитатели, тези които те подкрепят. Трябва да въоръжим генерацията, която се ражда в това време с това познание и това разграничение. Защото в днешния свят, екраните са навсякъде…"

Може би се питате - кой е щастливецът, на когото Приянка казва "да"? Това е Ник Джонас от "Джонас Брадърс". 

Тук е времето да ви кажа, че Приянка Чопра е идвала в България. Инкогнито. За доказателство ми назова някои традиционни ястия за нашата кухня. Но истинската романтика й се случва в Гърция.

Има си конкретна причина. Моят съпруг ми предложи брак в Гърция. Да, случи се в Крит. Така тази страна стана специална част от моя живот. Това е като кътче от рая. Винаги съм обичала Гърция.

Това е животът на една талантлива, известна и силна жена. С глобална слава, за която казва, че не й тежи. Защото голямата слава, както ми казва - става част от "природата на звяра".

Коя е славата, към която вие се стремите?

Може би тази, която имам. Искам да е нещо правдоподобно, хората да ме познават с работата ми. Стремя се към това да оставя някакъв завет, който да преодолява различията между хората. Живея под прожекторите повече от половината от моя живот. Започнах да работя преди повече от 20 години. Вниманието става част от твоята природа, става част от теб. Понякога се проявява като професионална щета, защото знаете, славата има и негативни аспекти. Трябва да се научиш обаче да си спокоен, каквото и да се случва.

Направихме това интервю в края на февруари. Точно в навечерието на обезпокоителните информации за излизането на епидемията от коронавирус извън Китай. Без и двамата да предполагаме какъв ще е мащабът на епидемията в следващите седмици. Но още тогава, в това интервю Приянка Чопра каза нещо, което днес е особено важно:

"В ситуацията с коронавируса ние не влизаме в роли. Всички хора сме еднакво уязвими на тази опасност. Ние разполагаме със същата информация, както всички и се сблъскваме с липсата на информация като всички останали. Бих призовала всички да спазват мерките, но бих призовала и правителствата да ни предоставят максимално точна информация. Тук отговорността не е само наша". 

Това интервю и тази среща са сред последните толкова глобални прояви като форума в Шарджа. И едно от последните интервюта, които направих в чужбина. Със сигурност е било сред последните и за Приянка, въпреки опашката от журналисти, които я очакваха след него. А днес светът просто продължава да се променя.