Шарджа е едно от седемте емирства, които заедно в съюз образуват Обединените арабски емирства. Те се управляват от емири, чийто родове изграждат властовата структура на страната, в която богатството и луксът срещат иновациите.

Именно на форум в Шарджа срещаме сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий, един от бащите на съвременния интернет. В разгара на скандала с „Фейсбук”, той споделя, че регулациите върху социалните мрежи са по-необходими от всякога.

Бърнърнс-Лий е сред най-авторитетните гости, които говорят публично за света на технологиите? Защо точно тук? Защото Шарджа е сред най-големите инвеститори в изкуствен интелект в света, а по върховете в целия регион застава ново поколение образовани хора, които искат да поведат другите към бъдещето. Такъв е и наследникът на управляващия Шарджа – шейх Султан бин Ахмед ал Касими, образован в Америка, мислещ в традициите на своя народ и използващ социалните мрежи всеки ден.

– Използвате ли „Фейсбук”?

– Да, използвам „Фейсбук”, „Туитър”, „Инстаграм”, „Снапчат” може би... Малко съм възрастен за „Снапчат”, но... Опитвам се да мога всичко, но това начинът, по който тече живота, ако не се справяш с технологиите, изоставаш и става все по-трудно да наваксаш.

– Имате ли начин, по който да убеждавате хората, че света е много различно място от това, което е бил преди 5 или 10 години?

– Не мисля, че е необходимо да убеждавам хората.Те разбират добре, че светът не само е различен, той е абсолютно различен. Ние живеем в свят на промяна.

Ако се върнем 15 години назад, без социални медии, ще си спомним, че не съществуваше никакъв начин да комуникираме с непознати освен ако не се запознаем или изпратим писмо по мейла. Но начина, по който живеем сега, превърна света в нещо като малко село.

Можеш да срещнеш всеки човек, когото поискаш. Ако ви интересува някого, първо го търсите в социалните мрежи. А ако искате да знаете какво казва и какво мисли, посещавате профила му в „Туитър”, „Инстаграм”, „Фейсбук”.

Мисля, че това наистина е промяна, но може да е преходна. Ние навлизаме в един нов свят, който също може да бъде различен от сегашния.  

Снимка: btvnovinite.bg

 

– И докъде ще стигнем? Като голям инвеститор в нови технологии, в изкуствен интелект, какво ще представлява света в близко бъдеще?

– Знаете ли, не мога да предвидя какво се крие в бъдещето, но аз наблюдавам, че ние започваме да губим свободата си. Знаете, всяка дума, която казваме, всичко, което виждаме тук, може би се събира някъде за бъдещето. Хората промениха поведението си. Сега хората не смеят да се изправят с лицето си пред теб, но нищо не спира да са агресивни към теб в социалните медии.  

– И това е един от най-големите проблеми към момента, както Вие казахте, не само заради скандалите в Съединените щати, но също и в европейски план. Съществува битка на „пропаганди” от различни източници. Съществува също, голямо объркване сред хората, какво се случва, кой използва настоящата информация, за какво? По какъв начин се събира? Какъв е подходът, мислите ли,че социалните медии трябва да бъдат регулирани?

– Регулиран, по какъв начин. Например, днес си мислим, че можем да говорим с всеки човек по света, но може и да комуникираме с хора, които изобщо не съществуват. Фейк акунти или профили, които прокламират радикални подбуди. Говорим за деца, те ги убеждават да се изправят едни срещу други.

Всъщност не става въпрос само за реални хора, ние говорим за фалшиви самоличности и това е много опасно. Трябва да се направи нещо по въпроса, правителствата трябва да се намесят и да открият начин, който да дава всичката свобода, която искаме, но да предпази личността. Това не е лесен въпрос.

– След като казахте всичко това, един въпрос за народа и емирствата. Вие сте съумели за запазите Вашия просперитет и стабилност, но освен това и щастието на хората във времена на сътресения, за целия регион. Как го постигнахте, как го направихте?

– Мисля,че като цяло благосъстоянието  в Емирствата е изключително взаимосвързано. Знаете, че както времето е сходно от едно емирство към друго, така както народа с шейха си, всички ние сме едно семейство.

Така например ако се проследят семейните взаимовръзки може да разберем много. Ние сме семейство, ние сме изградени от модела, в който баща е глава на семейството, а майката се грижи за къщата.

Това е напълно различен начин на мислене, главата на семейството винаги се грижи за всички. Така прави и  управникът на нашата страна. Така е и по-лесно, защото комуникацията е постоянно открита и в миналото нашите управници са били приветливи да комуникират, когато срещат поданиците си.

Днес те се срещат с всекиго, споделят и изслушват идеите на поданиците си. Но сега, това започва да се променя. Ставаме виртуално царство, ние говорим през приложения, платформи за социални медии, говорим през телевизионни екрани. Например, нашият емир  се появява почти всяка седмица на екрана и дори води публични телефонни разговори с хората. Това се случва всяка седмица. И на хората им харесва. Ако си стоиш зад затворените врати или в двореца, без да говориш с хората, просто няма да стане тук. Да, трябва да уважаваш лидера си, но в същото време и той трябва да се вслушва в теб.

– Дали обаче тази отвореност има своите граници с цел на това да запази традицията на управление?

– Мисля, че човек винаги може да вмъкне традициите в начина си на живот. Традициите ни застигат дори през „Туитър”. Например, аз си говоря с някой в „Туитър”, ето защо трябва да го поздравя, както трябва да поздравя някого по традиция. Разбира се трябва да притежавате тази традиция в културата си, но повечето страни я имат. Трябва да се уважават традициите, идеята за приемственост и ние използваме именно това в ежедневието ни в социалните мрежи.