„Профилактиката и предварителното действие опазват монархията във Великобритания“. Това коментира в предаването „120 минути“ проф. Петър Стоянович - историк, бивш министър на културата, писател и журналист.

Монархията във Великобритания се съхранява благодарение на разтоварването на кралската власт – предават на парламента правомощията, допълни той.

Според него крал Чарлз III няма да управлява точно като майка си, но няма да прескочи традициите на монархията.

Той припомни, че Елизабет II е използвала послания за политическите си позиции, но не е имала изказвания.

„Един от най-важните въпроси – дали новият крал ще е по-проактивен от майка си“, добави проф. Стоянович.

„В нейната младост Елизабет II е чувала по радиото всичко най-важно за Европа и света. Тя е прескочила през много повече от една епоха. Много по-лесно е човек да е на мястото на прабаба ѝ – Виктория, която управлява през един сравнително изравнен XIV век. Елизабет II тръгва малко след Втората световна война, когато половин Африка е на Великобритания и свършва днес, когато с едно натискане на копчето можем да видим каква е температурата на другия край на света. Светът не трябва да емоционален, а разграфен и подготвен за бъдещето“, допълни историкът.

Последното пътуване на кралица Елизабет II към Лондон започна. Точно в 12 ч. българско време ковчегът на британския монарх потегли от замъка Балморал към Единбург. Хиляди хора са се събрали пред Бъкингамския дворец, за да отдадат почит към кралица Елизабет II. 

През 70-те години Чарлз често е подозиран в политическа намеса. През 2004 година е писал писма до министри по въпросите за земеделието, градското устройство, архитектурата и образованието.