Павел Вълнев е родом от Доспат. Завършва Икономическия техникум в Смолян, след това Университета за национално и световно стопанство. През 2002 г. заминава заедно с брат си Румен за САЩ на студентска бригада с 300 долара и един сак. Установяват се в Чикаго, където работят като разносвачи на пица, сервитьори, чистачи, шофьори.

22 години по-късно Павел управлява спедиторски бизнес в Чикаго, като притежава над 700 камиона и 2000 ремаркета. 

През 2020 г. Вълнев дарява 1 млн. лева за учредяването на политическа партия „Републиканци за България“. На парламентарните избори тя получава едва 1,31% подкрепа, след което той се оттегля от политиката.

Инвестира и в телевизия, която е насочена към българската общност в Чикаго. Този проект е прекратен през 2018 г.  В момента, освен в спедиторската си фирма, той инвестира в сектора на енергетиката в Югоизточна Европа.

„Аз мисля, че обществото в момента още по-разделено, отколкото беше преди и честно да Ви кажа, много се радвам, че излязох в политиката, защото това усещането, че българската политика е едно кафяво блато, което. Много такова усещането, че щом заемеш определена позиция или си в определена партия, ти вече си крадец, това някак си ме обиждаше ме налично“, коментира политическия си опит Вълнев в „120 минути“.

„Аз, в крайна сметка, не съжалявам, че влязох в политиката, защото пък за една година където се занимавах нали общо взето обиколих България сигурно 3 или 4 пъти научих страшно много неща и видях страшно много неща. Може би вече не съм толкова доверчив, не съм така да се кажа. Може би малко повече се доверявах на хората и вярваше, че нещата могат да се случат и в същото време нали съм бил прекалено голям оптимист и в момента съм по реалист отколкото оптимист и не мисля, че България отива към добро, не виждам перспектива в момента за България“, каза бизнесменът.

„Ние имаме четворна коалиция, която не работи, ще реалност за структура и състав, че тези партии, чисто като виждания, като начин на мислене, специално се разминават. Няма как да вземат решение върху основните ми въпроси и аз не виждам перспектива. Най вероятно ще има нови избори на тези нови избори. Евентуално ще влязат нови партии, които ще бъдат и националистически. По-скоро не виждам в близко бъдеще някакво развитие, може би трябва да мине през още едни избори, след това през още едни избори, за да може да се случи нещо в страната“, смята Вълнев.

Вълнев коментира и защо се е доверил на Цветанов за своето влизане в политиката: „Ами аз мисля, че това е правилният човек от гледна точка на това, че е голям професионалист. Нали е човек с опит. Един Цветанов няма да направи грешките, където нали в момента се правят. В крайна сметка всичко беше завъртяно така че един апартамент и не знам си какво - в крайна сметка къде да живее човекът, нали? На палатка няма как да живее.  Аз съм бил в апартамент и не мисля, че е нещо кой знае какво чак толкова нали да се говори за това нещо. Просто беше изместен фокусът, вместо да се гледа, нали, че ние имахме истинска програма“.

В момента Вълнев развива бизнес в Северна Македония, където строи соларен парк с капацитет 250 мегавата. По думите му няма омраза между българи и македонци, „обикновените хора“.

Според него влизането на Северна Македония в ЕС ще донесе само ползи за България и ще отпаднат много пречки за бизнеса между двете страни.

Бизнесменът е посрещнал Великден с приятели и роднини в България. В момента семейството му е в САЩ, но тй често се връща в родината с децата си, които говорят български „перфектно“ и са посетили всички забелжителности в страната ни.

„Харесва им, те са още малки и им харесва, но аз имам така наблюдения, че нали по големите деца, където са родени в Америка малко по малко с течение на времето, навлизайки в тийнейджърска възраст, почват по-малко да харесват да идват в България, повече им харесва в Америка. Ще видим при моите как ще е след 10 години“, каза Вълнев.

Вижте целия разговор във видеото.