Документален разказ в центъра на Виена връща 30 години назад. Снимки припомнят за събитията от 1989 г., в която смелите промениха Европа. 

Снимка: Клаус Титцер

Австрийският фотограф Клаус Титцер отразява за „Ройтерс” гражданските протести в България  и началото на демократичните процеси.

Снимка: Клаус Титцер

„Всеки ден имаше протести, в които участваха десетки хиляди хора. Те демонстрираха мирно по улиците, издигаха плакати, а вечер правеха бдения със свещи”, спомня си Титцер.

Снимка: Клаус Титцер

В личния си архив фотографът пази много от кадрите, документирали първите стъпки на гражданското общество у нас.

Снимка: Клаус Титцер

„Това, което ме изненада, беше чувството за единство между хората. Всички поколения всеки ден бяха на улицата и разпръскваха една бих казал „революционна” атмосфера. Усещането беше, че хората знаят какво искат. А те искаха повече свобода, искаха правото на глас и това да се случи по мирен път. Стояха на улиците, държаха свещи, общуваха един с друг.

Снимка: Клаус Титцер

Студентите бяха по-активни, те бяха като високоговорителя на протестите. Усещаше се една невероятна сила, която идваше от народа”, коментира още фотографът. Титцер пристига в България няколко дни след падането на Берлинската стена. Вълната от граждански протести вече е обхванала цяла Източна Европа.

Снимка: Клаус Титцер

„Всичко се случи много бързо. Усещаше се, че нещо се променя. Започна от Съветския съюз с Горбачов и неговата Перестройка. Забеляза се, че в Източния блок се надигат стремежи за отваряне към света и че се прокрадват първи прояви на демокрация.  Всичко се случи толкова бързо, беше като ефекта на снежната топка, която стана лавина. Хората събраха смелост да излязат на улицата и да притиснат онези, които бяха във властта”, спомня си още Титцер. 

Снимка: Клаус Титцер

Събитията в България преди 30 години в документалния разказ са озаглавени „Тихата революция".  Фотографът добавя, че за щастие в страната ни промените се случват мирно и прави препратка към съседна Румъния и последвалите войни в бивша Югославия, които отразява.

„Преживях в Румъния как свалиха Чаушеску и видях как за няколко часа ситуацията можа много да се промени. Напрежението ескалира и се озоваваш в центъра на война”, уточни австриецът.

30 години по-късно фотографът вижда Европа много по-различна – много по-свободна, но и много по-разединена.