Сигурно беше, че вечерта на 2 септември ще има агитки. Всъщност, това беше известно 2-3 дни преди това. Случилото се мога да го обясня с умишлена провокация.

Това заяви бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов. Той коментира сблъсъците между граждани и полиция и какво е довело до тях.

Той обясни, че ръководството на МВР е ангажирано с провокацията: „Целият ден площадът беше сериозно пазен и хората преминаваха през КПП-та. Бяха сериозно проверявани дамски чанти, торби и т.н. Преди седмица от СДВР казаха: „Знаем кой ще дойде“. Като ги знаете, защо ги пуснахте?“, запита Радулов.

Той беше категоричен, че при разпръскване на тълпи при безредици полицията трябва да избутва протестиращите от мястото, а не да ги преследва.

„Вижда се, че полицаите, вбесени, блъскаха и ритаха“, допълни той.

Кадрите на полицай с бокс

Радулов изтъкна, че не е позволено и най-вероятно е наказуем случаят с кадрите на полицай, който е сложил бокс на ръката си.

„Боксът не влиза в помощните средства, които са описани в Закона за МВР. Той не е за защита, а за нападение. Това говори за умисъл“, коментира експертът.

Той обясни, че според негов приятел сред полицаите на протеста е имало няколко служители на охранителна фирма „Делта Гард“.

В разговора поканихме и представител на действащото ръководство на полицията, но от МВР не изпратиха никого.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!