Според данните на МВР по време на протестите на 2 септември са задържани общо 126 души. Един от тях се оказа ученият от Националния природонаучен музей - доц. Стоян Бешков.

В предаването „120 минути“ той разказа, че в момента на задържането си не е бил на самия протест, а от другата страна – в зоната за сигурност.

„Едната причина за задържането ми може да е от глупост, а другата - може би целенасочено. Аз съм екоактивист, писал съм много становища, активен съм в кампанията да спасим Кресненския пролом“, предположи доц. Бешков.

„Може би бях целенасочено, защото същият човек, който ме прибра, прибра и Борислав Сандов, който е съпредседател на „Демократична България“, допусна още ученият.

Доц. Стоян Бешков обясни, че спрямо него не е било упражнено полицейско насилие. След това е бил качен в полицейски автомобил и откаран във Второ районно управление. Там е останал 24 часа.

„За мен това е вид репресия. Опит да се погази гражданското общество и демокрацията в България. Нарочно ни държаха без никаква причина“, каза още доц. Бешков.

Написан му е акт за административно нарушение, а по думите му за такова нещо няма основание да бъде задържан за 24 часа.

„Предстои да обжалваме и ще си търсим правата“, категоричен бе той.