Граждани са подали сигнали за полицейска бруталност на протеста вчера. Един от битите е журналистът Димитър Кенаров. Той е бил задържан, докато снима на Ларгото. Кенаров е освободен от полицията тази сутрин. 

Кадри и снимки на медии, отразяващи големия протест вчера показват поведението на полицията. На кадрите на bTV се вижда полицай с бокс, а това не е разрешено от закона за МВР. 

Снимка: btvnovinite.bg

Боксът не е част от полицейското оборудване. След 22 ч. органите на реда водят към градинките около президентството и БНБ граждани и започват да задържат част от тях. Един от битите на Ларгото е журналистът Димитър Кенаров.

„Проснаха ме на земята, двама души буквално седнаха върху мен, започнах да се задушавам и почти не можех да дишам. Крещях, че не мога да дишам, в този момент получих няколко ритника от някаква кубинка в лице и то директно, включително и в областта на окото“, разказа журналистът.

Снимка: btvnovinite.bg

След боя Кенаров е откаран в V районно полицейско управление. Освободен е рано тази сутрин и ще потърси правата си по съдебен път. „Аз виждам това, като добре замислена провокация от страна на правителството – да се покажат сцени на хаос, включително да пожертват полицаи за тази сцена на хаос. И да не им се дава право, защото те реално за 5 минути можеха да изчистят целия терен“, коментира Кенаров.

„При такива масови безредици има пострадали и от двете страни – както от страна на протестиращите, така и от страна на журналисти“, заяви шефът на СДВР Георги Хаджиев.

Жалбите поне на 30 арестувани са минали през една адвокатска кантора. „Минава вълната полицаи и просто ги прибират. Без обяснение. Друг от хората е попитал какво се случва с негов приятел, който е задържан. И всъщност не само, че не е станало това, а са задържали и този, който се е опитал да разбере какво става с неговия приятел, само защото е попитал“, уточни адвокат Росен Рашков.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на Софийската градска прокуратура 40 души са задържани по 24 бързи и едно досъдебно производство. 34-ма са привлечени към отговорност за обвинения от общ характер (30 за хулиганство), трима за нараняване на полицай и един за закана за убийство.